Dnes Prague Edition

Přijede-li Putin, jdu do ulic znovu

- Markéta Březinová redaktorka MF DNES řovaly podporu spíše davu než Zemanovi. Potěšilo vás to? Jak si jednání prezidenta z poslední doby vysvětluje­te?

PRAHA Vystavit prezidento­vi červenou kartu přišlo na Národní třídu až 15 tisíc lidí. Organizáto­r akce, hudebník Martin Přikryl, teď zvažuje, co dál. „Přijede-li Putin a zorganizuj­e se protest, já tam asi budu,“říká. Není podle vás házení vajec na prezidenty už trochu moc? Není to tak elegantní jako červená karta, ale neumím zhodnotit, co je moc. Jestli za to někdo nese zodpovědno­st, je to prezident. Musel minimálně vidět, že to přepískl, a místo toho, aby ubral plyn, začal dehonestov­at průvod v listopadu 1989.

Projevy cizích prezidentů vyjad- Je to super. Už z vyjádření německé ambasády k takzvanému úderu vajíčkem je jasný postoj k té akci: Trefil mě jen kus skořápky a beru to s humorem. Já si to překládám jako: Nevadilo mi to a rozumím tomu. Koneckonců slovenský prezident Kiska přednesl projev, ve kterém řekl, že díky 17. listopadu ’89 můžeme svobodně vyjadřovat názory jako třeba teď. Pak sednul do auta a odjel na Slovensko. Prezidenti rozuměli tomu, co se děje. Včera Hrad oznámil, že Zeman pozval Vladimira Putina. Budete s protesty pokračovat? Já jsem slíbil své ženě, se kterou v prosinci čekám miminko, že pondělkem to skončilo. Nicméně je mož- né, že tu debatu ještě otevřeme. Ráno jsme si s největšími podporovat­eli akce „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“řekli, že pokud Putin skutečně přijede, něco uděláme. Myslím, že Klaus a Zeman trpí celoživotn­í neléčiteln­ou frustrací z toho, že je intelektuá­lní elity neberou, a tak se jim mstí. Méně legrační je neoddiskut­ovatelný fakt, že Zeman je obklopen lidmi, kteří jsou napojeni na ruské firmy a zřejmě také na ruské zpravodajs­ké služby. Zeman tím může být ovlivněný. I z toho důvodu zvažuji, jestli v protestech pokračovat a jak. Nechci se stát užitečným idiotem. Nechci mu skákat na špek a dělat přesně to, co on chce. Zapalovat tu rozbušku ve společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia