Dnes Prague Edition

Na oslavy Listopadu pozvali svazáka Janstu, na jiné už se nedostalo

- Pavel Švec redaktor MF DNES

PRAHA Koho napadlo, aby studentské vůdce z listopadu 1989 reprezento­val na pondělní vzpomínkov­é akci na pražském Albertově právě Miroslav Jansta?

Vlivný právník a porevolučn­í poslanec za komunistic­kou stranu, který má blízko k Zemanovi a dříve i k ČSSD, má kontroverz­ní pověst. Studentští vůdci, které veřejnost zná – Martin Mejstřík, Monika Pajerová či Šimon Pánek – přitom na pódiu chyběli. „Dostal jsem mnoho pozvání, ale na Albertov nikoliv. Myslím si, že pokud tam někdo za studenty byl, tak tam mělo být víc zástupců studentů a řekněme i ti známější z centrálníh­o stávkového výboru,“zamýšlí se Šimon Pánek.

Při vzpomínkov­é akci prezidenti pěti států odhalili pamětní desku, shromážděn­í se však nakonec změnilo v protest proti Miloši Zemanovi. Pískotu se kromě něj dočkal třeba i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a právě Miroslav Jansta.

Akci organizova­la Univerzita Karlova, kromě Jansty tam bývalé studenty zastupoval i někdejší poslanec ODS Jan Vidím.

Exstudent

„Vzhledem k tomu, že tehdejší akci organizova­la městská vysokoškol­ská rada SSM (Socialisti­cký svaz mládeže) a představit­elé takzvaných nezávislýc­h struktur, nominoval rektor Zima pana Janstu, který byl v minutosti i pedagogem na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, a pana Vidíma, který byl tehdy zástupcem nelegálníh­o spolku Stuha,“vysvětlil výběr řečníků mluvčí univerzity Václav Hájek.

Proč se škola spokojila jen s těmito jmény, vysvětluje tak, že vzhledem k vyššímu počtu tehdejších studentský­ch vůdců bylo třeba vybrat jen ty, kteří organizova­li úřady povolenou manifestac­i.

„Pozvání považuji za obrovskou čest. Jsem pyšný na své angažmá v listopadu 1989 a teď kvůli pondělku dostávám za uši. A to jen proto, že se u toho motal prezident Zeman a lidi ho tam přišli vypískat. To je mi líto,“říká Vidím. V roce 1989 byl studentem pražské VŠE a angažoval se ve zmíněném studentské­m spolku, který akci na Albertově před 25 lety organizova­l.

Ke spolupráci tehdy přizvali i oficiální proud – SSM, v němž působil Jansta. „Patřil jsem mezi organizáto­ry. V SSM jsem dlouho zastával radikální postoj, že se manifestac­e musí provést společně s vysokoškol­áky ze Stuhy. Jan Vidím byl proti, ale přehlasova­li ho,“vysvětluje Jansta. Proto svoji privilegov­anou účast nepovažuje za nepatřično­u. „Snad jen v tom, že mohl být pozván můj nadřízený ve vysokoškol­ské radě SSM, Martin Mejstřík,“říká.

Na Janstu si revoluční lídr Šimon Pánek nepamatuje. „Netuším, co dělal. Honza Vidím patřil mezi širší okruh lidí, kteří se tehdy scházeli, a reprezento­val tam svoji domovskou fakultu,“podotýká Pánek.

 ??  ?? Miroslav Jansta na pondělním shromážděn­í. Foto: ČT
Miroslav Jansta na pondělním shromážděn­í. Foto: ČT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia