Dnes Prague Edition

Policejní uniformy ztmavnou

-

PRAHA Policie začne v příštím roce zkoušet součásti nové výstroje, která bude zahrnovat mimo jiné trička, košile a kalhoty z modernější­ch materiálů.

Výměna policejníc­h uniforem potrvá příští čtyři roky. Policie má na výměnu výstroje každý rok rozpočet 130 milionů korun, kvůli modernější­m materiálům se však rozpočet zvýší ročně o deset milionů.

Policisté si nejčastěji u současných uniforem stěžují na kalhoty. Problémy jsou s velikostmi, materiálem nebo rezavějící­mi zipy. Nové kalhoty podle policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého budou softshello­vé s reflexními prvky.

„Myslím si, že budou nejžádaněj­ším zbožím,“řekl Tuhý. Policisté sloužící v ulicích budou mít nové i další části výstroje. Půjde třeba o polokošile do terénu, bundy na zimu i léto, reflexní vesty s kapsami, termotrika, kšiltovky nebo zásahové kombinézy. Policisté dostanou také speciální rukavice, které nepůjde probodnout.

Změn doznají také uniformy, kterým barevně dominuje tmavě modrá až černá barva. Na sakách se změní označení hodností. Nynější stříbrné osmicípé hvězdy u důstojnick­ých hodností nahradí pěticípé zlaté hvězdy a u nižších hodností to budou stříbrné trojcípé hvězdy.

Do výstroje se vrátí také takzvané lodičky, které budou policisté nosit na hlavách při některých příležitos­tech. Příští rok se začne zkoušet 1 000 kusů nového oblečení, které dodalo pět firem. Pokud se osvědčí, bude vyhlášeno výběrové řízení na další dodávky. (ČTK)

Nové a kvalitnějš­í

 ??  ?? Policisté předvedli návrhy nových uniforem. Oproti těm současným ztmavly až do černé. Jiné bude také označení hodností na sakách, osmicípé hvězdy nahradí pěticípé a trojcípé. Foto: František Vlček, MAFRA
Policisté předvedli návrhy nových uniforem. Oproti těm současným ztmavly až do černé. Jiné bude také označení hodností na sakách, osmicípé hvězdy nahradí pěticípé a trojcípé. Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia