Dnes Prague Edition

Hejtman a šéf Starostů Půta byl obviněn z přijetí úplatku

-

LIBEREC Policie včera obvinila předsedu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a hejtmana Libereckéh­o kraje Martina Půtu pro podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci.

Půta uvedl, že do vyšetření případu nebude stát v čele STAN. Hnutí povede první místopředs­eda a místopředs­eda Sněmovny Petr Gazdík.

Obvinění souvisí podle Půty s projektem rekonstruk­ce kostela Maří Magdalény v Liberci. Na ten šly evropské peníze a Půta je předsedou Regionální rady Severových­od, která rozhoduje o přidělení evropských peněz. V souvislost­i s tímto případem skončilo letos v dubnu šest lidí ve vazbě. Hejtman řekl, že projekt zdědil po předchůdcí­ch a za jeho působení na něj nešla ani koruna. „Obvinění je pro mě neuvěřitel- ný komplot, který někdo vytvořil z důvodů, jež dosud neznám, ale které chci znát,“dodal.

Vedení hnutí pokládá obvinění za nesmyslné a účelové. Půta plánuje, že proti němu podá stížnost.

Mluvčí protikorup­ční policie Jaroslav Ibehej obvinění Půty potvrdil.

Obvinění by mohlo souviset s tím, že ještě před zmíněným zatýkáním odsouhlasi­la regionální rada proplacení 20 milionů korun na projekt Centra podpory geotermáln­ího využití energie, který zahrnoval i opravu kostela. Finanční plán požadoval, aby byla dotace proplacena až po dokončení projektu. Jenže podle webu nasliberec.cz rada na Půtův návrh umožnila příjemci dotace předložit žádost o průběžné financován­í až do výše dvaceti milionů korun. (ad, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia