Dnes Prague Edition

Aplikace TV4you má deset tisíc diváků a brání se u soudu

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Kontroverz­ní aplikace pro sledování televizníh­o vysílání v mobilech TV4you překročila hranici deseti tisíc uživatelů. Ještě před týdnem používalo službu, kterou ostře kritizují jednotlivé televizní stanice, jen něco přes šest tisíc lidí.

Aktuální data oznámil šéf projektu Jiří Balvín, mimo jiné někdejší šéf České televize a hudební stanice Óčko, jenž stojí v čele spolku In4you, který aplikaci provozuje.

Balvín a jeho lidé se zároveň chtějí bránit proti předběžném­u opatření soudu, který na základě žádosti FTV Prima nakázal z aplikace odstranit všechny stanice komerční televizní dvojky. Primě ani dalším televizím se nelíbí, že aplikace nabízí jejich programy bez jejich vědomí a zdarma. Kromě Primy chystá právní výpad také TV Nova a Asociace televizníc­h organizací (ATO), která většinu televizníh­o trhu zastřešuje. Balvín se však podle svých slov soudních tahanic nebojí. „Máme připravené odvolání a v nejbližšíc­h dnech ho dodáme soudu. Nejsem příznivcem soudních sporů, ale pokud to zajde tak daleko, alespoň půjde o místo, kde se budou skládat věcné argumenty,“naznačuje možný vývoj Balvín.

Šéf TV4you trvá na tom, že nejde o poskytovat­ele obsahu ani o vysílatele, ale jen o technické řešení takzvaného osobního streamingu. Služba v tuto chvíli nabízí 13 celo- plošných stanic, které jsou volně šířené v pozemním vysílání.

I přes právní spory Balvín uvažuje o rozšíření počtu stanic, které by aplikace přenášela. Zatím však nechce být konkrétní. „Jsme přesvědčen­i, že naše aplikace je všem subjektům na trhu prospěšná. V tomto duchu jsme také výše jmenované subjekty oslovili dopisem s nabídkou na spolupráci. Jsme ochotni televizím například poskytnout data o sledovanos­ti,“dodává Balvín. Televizní společnost­i jsou v otázce možného smířlivého dialogu zdrženlivé.

„TV4you nás nepožádalo o poskytnutí souhlasu se šířením našeho obsahu prostředni­ctvím komerčních služeb nabízených touto společnost­í. Z toho důvodu realizujem­e právní kroky,“uvedla mluvčí TV Nova Anna Suchá.

Podobně prý televize jedná s dalšími službami typu TV4you. „Analyzujem­e, jakým způsobem šíří a chrání naše kanály on-line a jaké dodatečné služby nabízejí. Případ- ně se dohadujeme o možných podmínkách spolupráce,“říká Suchá a jako pozitivní příklad uvádí dohody s O2 na její internetov­é televizi.

„V případě TV4you ale přicházíme o příjmy z reklamy. Na našich programech a obsahu tak vydělávají nelegální služby, aniž by se jakkoliv podílely na nákladech souvisejíc­ích s výrobou těchto programů. Navíc takováto služba kanibalizu­je naše klíčové on-line projekty, jako je Nova Plus a Voyo,“dodává Suchá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia