Dnes Prague Edition

Bojovali marně. Kdo chce dítě ze zkumavky, musí mít oddací list

- Ne moc mladá, ne moc stará, určitě bohatá

Já už vím, jak vznikají děti. Přece po svatbě. Co je v Česku humorná hláška z filmu, je v Německu realita. Pojišťovny nehradí umělé oplodnění nesezdaným párům.

rá by chtěla zákrok umožnit všem svým klientům, se táhne už od roku 2012. V tom roce podstoupil­o umělé oplodnění na padesát tisíc žen. Ať už metodou „in vitro“, kdy je vajíčko oplodněno mimo tělo ženy a teprve pak je přeneseno do dělohy, nebo metodou „intracytop­lazmatické injekce spermie“, kdy se do dělohy vpraví jen jedna spermie.

Náklady dosahují zhruba 4 500 eur na zákrok, tedy zhruba 120 tisíc korun, zdravotní pojišťovny jsou povinny platit polovinu. A to jen v případech, že je ženě méně než 40 let a muži méně než 50, ale zároveň jsou oba starší než 25 let. A že jsou sezdáni. Pak mají nárok na tři pokusy.

V Česku jsou pravidla mírnější: ženě nesmí být více než 40 let. Od roku 2012 pojišťovny hradí i čtvrtý pokus v případě, že si při prvních dvou nechá pacientka do dělohy přenést jen jedno embryo.

„Jiné než věkové omezení v České republice stanoveno není,“uvedla Kateřina Filipiová z tiskového odboru Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Máme za to, že současná pravidla jsou vzdálená realitě a neodpo- vídají současnému způsobu života,“citoval list Süddeutsch­e Zeitung Helge Neuwerkovo­u z představen­stva BBK VBU. Její firma se rozhodla pomáhat těm, kdo nemohou mít děti, i jinak: od roku 2012 hradí 70 procent nákladů a ne jen 50 procent jako ostatní.

Pro hrazení oplodnění párů bez oddacího listu však potřebuje souhlas soudu.

„Za více než 900 neoddaných párů, které u nás dosud vznesly nárok na uhrazení umělého oplodnění, doufáme, že konečně dostanou pozitivní signál,“dodala pro Deutsche Gesundheit­snachricht­en Neuwerková.

Signál se však nekonal. Psí knížka nestačí. Nejvyšší soud včera rozhodl o tom, že páry, které chtějí uhradit část nákladů na umělé oplodnění, musí žít podle představ většinové společnost­i. Pravidlo o manželství musí zůstat.

Spojení dvou lidí podle soudu není možné zaručit jen jejich současným soužitím. Ochota spolu zůstat a starat se o dítě musí být právně vymahateln­á.

Žena, které pojišťovna odmítla zákrok uhradit, na verdikt nečekala. Pod tlakem okolností a ubíhajícíc­h let se rozhodli s partnerem podvolit a vzali se. V Německu žije na šest milionů lidí, kteří nemohou mít děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia