Dnes Prague Edition

Robert Fico ztratil svoji dvojku, předsedu parlamentu Dušana Pašku

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA, PRAHA Slovenská opozice je roztříštěn­á a slabá. Ale i v zemi, kde dnes reálně vládne jedna strana, Směr premiéra Roberta Fica, existuje ještě síla jménem volič a hlas ulice. A Fico je politik, který umí jejímu hlasu naslouchat.

Kauza o desítky milionů korun předražené­ho tomografu v nemocnici v Piešťanech, který toto státní zařízení koupilo za trojnásobn­ou cenu, než za kterou ho nakupují nemocnice v Česku, v sobě skrývá třaskavý potenciál. Na Slovensku se jí začalo říkat „malá gorila“. Ta velká Gorila v podobě údajných odposlechů politiků a lidí z kapitálové skupiny Penta smetla před třemi roky tehdejší slovenskou pravici.

Fico se pokusil uhasit požár odvoláním ministryně zdravotnic­tví Zuzany Zvolenské, ale protesty neskončily a rostly dál. Dodavatele­m

Prohrál předražené­ho tomografu byla totiž firma Medical Group SK, jejímž spolumajit­elem byl v minulosti předseda parlamentu a dvojka Směru Dušan Paška.

Člověk, jenž sice postrádal jakékoli charizma, ale který pro Fica po léta odváděl „černou práci“v čele parlamentu, kde proti tvrdým útokům opozice postupoval metodou na hrubý pytel hrubá záplata.

Jenže tentokrát Košičan Paška, kterému se přezdívalo „král výcho- doslovensk­ých nemocnic“, udělal neodpustit­elnou chybu. „Představa, že by se z druhého muže Směru stal symbol výpalníka ve zdravotnic­tví, kterému není ani třeba nic dokazovat, protože každému v zemi je jasné, že Paška je zkorumpova­ný, byla za hranicí (premiérovy) tolerance,“napsal například Jaroslav Daniška z týdeníku Týždeň. Jak dodává Daniška, je vidět, že Fico bere velmi vážně vzkazy sociálních sítí i slovenské ulice, na níž se proti Paškovi konaly největší demonstrac­e od kauzy Gorila.

Paška odstoupil ze všech funkcí i z parlamentu hned po obecních volbách, v nichž Směr prohrál Bratislavu, ale udržel Paškovy Košice. „Paškův pád je senzací prvního stupně a zdravicí k 25. výročí listopadu 1989,“píše v deníku Sme Košičan Peter Schutz. A s odkazem na Orbánovu Budapešť dodává: „A nadějí, že zápas o nekarpatsk­ý profil své demokracie Slovensko ještě neprohrálo.“

 ??  ?? Dušan Paška musel odejít ze všech funkcí. Foto: ČTK
Dušan Paška musel odejít ze všech funkcí. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia