Dnes Prague Edition

Žena, gay, mobily. Z filmu MY 2 crčí nuda

- Na hraně parodie

Letošní sbírka zbytečných českých filmů má nový přírůstek. Jmenuje se MY 2, do kin vstoupí zítra a působí jako mix francouzsk­é salonní školy se školním cvičením.

Třicátníci

Vztah žen a gayů představuj­e zajímavý motiv, ale v pojetí filmu MY 2 z něj crčí papírová nuda proudem. Většina postav v sobě nosí méně života než mobily, které tu zastávají podobně klíčovou úlohu jako v loňské Rozkoši; oba filmy spojuje také Jana Plodková v hlavní roli a obrazová hra s neonovým tepem města, přecházejí­cí v manýru. Kráska v tmavých brýlích kráčející nocí za doprovodu tklivého songu, to už je klipové klišé desetiletí. Nicméně právě kamera a střih zařizují snímku po deseti procentech výsledné známky coby malé ostrůvky profesiona­lity uprostřed moře neobratnos­ti. Třetí desítku si připisuje Ondřej Nosálek, vzácný nositel zdravé přirozenos­ti, jehož projev se drží v bezpečné vzdálenost­i od zjemnělých karikatur gayů.

Věcné výjevy soužití, do kterých herec vnáší kouzelný humor, kdykoli brání vlastní rituály před vetřelkyní, stojí z celého filmu nejvýše; Nosálek má dokonce nádherné okamžiky, kdy vypadá, jako by se dění kolem sám upřímně divil. Jenže pak dorazí Milena Steinmassl­ová a Luděk Sobota jako hrdinčini rodiče tvrdící dceři, že ji zeť, jehož milují, zbil v sebeobraně – a v tu chvíli drama znovu padá. Až k bezděčné parodii, která představuj­e typicky začátečnic­ké riziko; od přepjaté rozervanos­ti k trapasu nezamýšlen­ého smíchu bývá totiž velice blízko.

MY 2

 ??  ?? Hrdinka Jany Plodkové se nastěhuje ke svému kadeřníkov­i, jehož hraje Ondřej Nosálek. Foto: Cinemart
Hrdinka Jany Plodkové se nastěhuje ke svému kadeřníkov­i, jehož hraje Ondřej Nosálek. Foto: Cinemart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia