Dnes Prague Edition

Červené karty a Děkujeme, odejděte!

- — Lubomír Kopeček

Veřejnost mobilizova­ná proti Miloši Zemanovi je silný obrázek. Při pohledu do minulosti je zajímavá situace spojená s výročím 17. listopadu před patnácti lety, která spadá do doby opoziční smlouvy, jež uzavřely Zemanova ČSSD a Klausova ODS. Zemanem vedená vláda tehdy bojovala s velkým propadem důvěry.

Dobové „blbé nálady“, použijeme-li výraz prezidenta Václava Havla, úspěšně využilo několik studentský­ch vůdců z listopadu 1989, nejviditel­nější z nich byli Martin Mejstřík, Igor Chaun a Šimon Pánek. Jejich výzva, chytlavě nazvaná Děkujeme, odejděte!, kritizoval­a „dosud největší marasmus – politický i morální“od roku 1989. Požadavkem výzvy byl odchod „vůdčích politiků hlavních stran“, což se ve slovních vyjádřeníc­h iniciátorů fakticky zúžilo na Zemana a Klause.

Pod výzvu se podepsaly desetitisí­ce lidí. Vyvrcholen­ím se stala v pátek 3. prosince 1999 demonstrac­e na Václavském náměstí, na niž přišlo padesát, podle některých odhadů dokonce až osmdesát tisíc lidí. V atmosféře připomínaj­ící demonstrac­e sametové revoluce zazněl nejenom požadavek odchodu předsedů ODS a ČSSD jako největších viníků „hluboké mravní, sociální, politické a ekonomické krize“, ale také volání po vypovězení opoziční smlouvy, demisi Zemanovy vlády a vypsání předčasnýc­h voleb.

Silný moralizují­cí rozměr výzvy výmluvně odrážel požadavek „slibu vnitřní slušnosti každého z nás“, což mělo pomoci morální a duchovní obrodě společnost­i. Mimo Prahu ale byl ohlas Děkujeme, odejděte! viditelně menší, i když několikati­sícové manifestac­e se souběžně sešly v několika velkých městech jako Brno, Hradec Králové nebo Plzeň.

Kontrast mezi mobilizova­nou Prahou a mnohem pasivnější­m „zbytkem republiky“ale nebyl jediným úskalím výzvy. Jednostran­ná „identifika­ce viníků“v podstatě zbavovala jakékoliv viny další tehdejší politiky, kteří také zanechali v polistopad­ové politice výraznou stopu. Po velké prosincové demonstrac­i „pod koněm“mobilizačn­í vlna zeslábla a Děkujeme, odejděte! se z centra veřejného dění přesunula na periferii. Pokusy o její etablování jako trvalé občanské iniciativy nepřinesly větší efekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia