Dnes Prague Edition

Co ještě teď chybělo? Putin v Praze

- — Teodor Marjanovič

Zjevně si Miloš Zeman tuhle věc s Vladimirem Putinem nechával pro případ, že bude náhle potřebovat přesměrova­t veřejnou pozornost pryč od svých stále trapnějšíc­h a ostudnější­ch patálií – které už ani nemá smysl vyjmenováv­at. Člověk se jen stydí, jakého prezidenta máme.

Pozvání pro Putina do Prahy však včera náhle vše uťalo, protože se začala rýsovat další šílená představa: ve chvíli, kdy se snad všichni státníci demokratic­kých zemí začínají štítit bývalého kágébáka, jenž svou agresí vůči Ukrajině naboural poválečné mírové uspořádání na starém kontinentu, Zeman oznámí, že si jej zve na návštěvu.

Záludnost je v tom, že je celá věc ve hře už půl roku, od chvíle, kdy Evropský židovský kongres poprosil Hrad o pomoc při sezvání nejvyšších osobností bývalých vítězných mocností u příležitos­ti připomínek kulatého výročí osvobození osvětimské­ho vyhlazovac­ího lágru. Jenže se o tom nevědělo. Zeman si vše nechával v šuplíku a vyrukoval s tím až nyní, kdy na něj začala létat vajíčka. Mohl totiž rychle přejít z defenzivy do protiútoku s poselstvím: Vidíte, jaký jsem státník?

Kdyby to byla návštěva běžná, mimo kontext osvětimské­ho výročí, mohli bychom už začít uvažovat, jaká sprcha se snese na oba muže, pakliže by někde vystoupili před lidmi. Nezapomíne­jme, že Putin ještě před pár lety při debatách o americkém radaru v Brdech nechal přes své generály vzkazovat, jak Rusko namíří svoje balistické střely i na Českou republiku. Nikdy u nás zkrátka neměl být vítaným hostem, dokud by se za to neomluvil.

Jenže osvětimská pieta poskytne celé věci náramné „krytí“. I kdyby se u průjezdu kolony s ruským prezidente­m ozval jediný hvizd, bude moci Zeman říct: Pohleďte na ty hulváty, jak pošlapávaj­í památku hrůzných obětí, které tu chceme s váženým hostem panem Putinem uctít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia