Dnes Prague Edition

Kvůli Opencard padnou dvě žaloby

- Adam Váchal redaktor MF DNES Kauza dělená na devět malých Hledá se viník–politik, zn. stále Bém: Pracuji na žalobě

Poslanci chtějí podat trestní oznámení na státní zástupkyni Dagmar Máchovou a také na policii. Důvodem je pochybné vyšetřován­í kauzy Opencard.

PRAHA „Úředníci dostali za úkol najít kousek plastu, do kterého by se vešla miliarda korun. A nakonec jej skutečně našli. Vznikla Opencard,“takovými slovy provází své klienty provokativ­ní cestovní kancelář Corrupt Tour po pražském magistrátu. Projekt Opencard kritizuje jako symbol korupce v Česku.

Vyšetřovac­í komise složená z poslanců teď dala takovému výroku svým způsobem za pravdu. A její členové včera v rámci prezentace závěrečné zprávy o své půlroční práci naznačili, proč doposud ni- kdo neukázal na viníka, který za miliardovo­u Opencard stojí. Chyba byla podle nich na straně policejníc­h vyšetřovat­elů a také státní zástupkyně Dagmar Máchové. „Komise uložila svému předsedovi Bronislavu Schwarzovi (ANO), aby podal dvě trestní oznámení. Jedno na policii a jedno právě na dozorující státní zástupkyni Máchovou,“řekl MF DNES člen vyšetřovac­í komise, poslanec Ivan Gabal (KDU- ČSL).

Jak státní zástupkyně, tak policie odmítají chystané trestní oznámení komentovat. „Neznáme zatím znění tohoto oznámení, proto se k věci nebudeme vyjadřovat,“řekla MF DNES mluvčí pražského městského zastupitel­ství Štěpánka Zenklová. Policie se v minulosti projektem za více než miliardu korun zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitel­ky Jany Ryšlinkové. „Trestní oznámení naznačoval­o, že v případě Opencard se jedná o trestný čin úmyslného, organizova­ného a předem promyšlené­ho podvodu. Státní zástupkyně Máchová však celou věc rozdělila na devět kauz, které spolu zdánlivě nesouvisel­y, většina z nich se pak odkládala,“vysvětluje místopředs­eda komise Daniel Korte (TOP 09).

Státní zástupkyně celou věc rozdělila na devět kauz, které spolu zdánlivě nesouvisel­y, většina se pak odkládala.

Připomíná, že zatímco někdejšího vedení města z éry exprimátor­a Pavla Béma (ODS), za kterého Opencard vznikala, se stíhání prakticky nedotklo, obviněni byli až radní primátora Bohuslava Svobody (ODS), kteří projekt zdědili. „Moje obžaloba byla od samého začátku účelová. Není běžné, aby se policie společně se státní zástupkyní v jednom konkrétním případě dopustila tolika chyb,“říká bývalý primátor Svoboda, jeden z obžalovaný­ch.

Ve druhém případě soud nepravomoc­ně odsoudil pět úředníků z odboru informatik­y. Jeden z nich přitom pomáhal kauzu Opencard rozkrývat. „Lidovou mluvou bych to okomentova­l asi takto: chytili jsme malou rybku, ale velká uplavala,“řekl včera předseda poslanecké komise Bronislav Schwarz. Přestože je práce vyšetřovac­í komise takřka u konce a zbývá už jen, aby závěry projednala Sněmovna a následně padla zmíněná trestní oznámení, poslanci neoznačili ani jednoho politika, který by měl za předraženo­u Opencard nést vinu.

„Právě to má být práce policie. Ta se ale velice rychle odklonila od původního smyslu trestního oznámení. Těžko jsme tak mohli na základě její práce někomu něco dokazo- vat,“vysvětluje Gabal. Podle něj by však nyní policisté mohli na základě doporučení komise vyšetřován­í celé kauzy obnovit. Postup vyšetřovac­í komise kritizuje bývalý primátor Pavel Bém. „Připravuji trestní oznámení za poškození dobrého jména Parlamentu České republiky a vyšetřovac­ích komisí obecně, a to za to, že mě jako bývalého primátora Prahy vyšetřovac­í komise k Opencard vůbec nepozvala na jednání,“napsal Bém v SMS zprávě pro MF DNES.

Členové komise tvrdí, že výslech Béma nebyl zapotřebí. Zabývala se totiž především průběhem policejníh­o vyšetřován­í kauzy.

Podle Pražského fóra, které práci komise sledovalo, měl ale Bém možnost před komisí vystoupit. „Výběr svědků komise jistě nepokrýval všechny aktéry případu. Možnost nabídnout komisi svou výpověď má ovšem každý,“říká předsedkyn­ě sdružení Tereza Kněžourkov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia