Dnes Prague Edition

Kolik přišlo lidí? 10, 15, 100 tisíc

- Devět tisíc letáků s programem nestačilo — Tereza Blažková

PRAHA Tlačenice, že není k hnutí – pro toho, kdo byl v davu. A moře lidských těl, které hustě zalilo ulice i Václavské náměstí – pro toho, kdo viděl pražské oslavy 17. listopadu v televizi a na fotografií­ch. V obou případech zůstává jedna nezodpověz­ená otázka: Kolik lidí vlastně vyšlo v pondělí v Praze do ulic?

Největší nával byl podle organizáto­rů kolem jedenácté hodiny dopoledne na Národní třídě a pak k večeru na Václavském náměstí. Podle Martina Pikouše, který měl se svými kolegy povolanými společnost­í Opona na starosti organizaci na Národní třídě, mohlo být právě tam v určitých chvílích i deset tisíc lidí.

V jedenáct hodin se v těch místech konal protest proti prezidentu Zemanovi. Počet účastníků demonstrac­e odhadl podle zaplněné plochy architekt Jiří Špaček na dvanáct až patnáct tisíc. Lidé však neustále přicházeli a odcházeli. „Stále se to točilo a ta ulice byla až do šesti hodin večer plná. Řídlo to, až když lidé odcházeli na koncert na Václavském náměstí,“popsal pondělní situaci na Národní třídě Pikouš. Od rána do tří hodin odpoledne rozdali organizáto­ři na Národní třídě asi devět tisíc letáků s programem. „Věděli jsme, že jich nemáme příliš, tak jsme je nedávali ani každému, ale třeba jeden do skupinky tří až pěti lidí. A ani tak nestačily.“

Po páté hodině večer se lidé začali přesouvat směrem na Václavské náměstí, kde se uskutečnil koncert Českého rozhlasu. Podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny se účast pohybovala mezi patnácti a dvaceti tisíci návštěvník­y. „Těch patnáct tisíc je opravdu minimum. Jedná se o nejstřízli­vější odhad. Lidé tam hodně korzovali, takže se to měnilo,“ vysvětluje Hošna. Vrcholem podle něj bylo vystoupení Davida Kollera. Hošna tvrdí, že se v té chvíli počet lidí v okolí pódia blížil dvaceti tisícům. Pondělní odhady, které mluvily o čtyřech tisících účastníků, jsou podle něj zkreslené. „Čtyři tisíce tam mohly být na začátku, ale přišlo určitě lidí mnohem víc.“

Marek Vocel, ředitel společnost­i Opona, o.p.s, která se organizace oslav zúčastnila nejen letos, ale i v roce 2009, odhaduje, že v pondělí bylo v pražských ulicích přes sto tisíc lidí. Před pěti lety se podle něj dalo hovořit o pětadvacet­i tisících.

„Tehdy v sobě lidé museli potlačit frustraci z politiky, která v té době eskalovala. Museli si uvědomit, že je co oslavovat. Letos jsem měl dojem, že už si důležitost oslav lidé uvědomují více a vědí, že je co slavit,“porovnává Vocel dvacáté a pětadvacát­é výročí revoluce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia