Dnes Prague Edition

Místo karty starý dobrý papírový kupon. Městu docházejí licence k Opencard

- Adam Váchal redaktor MF DNES Obžaloba jako za Svobody Kontrola nad prací policie

Nová rada bude muset nakoupit další karty Opencard, nebo začít tisknout papírové kupony. Pokud zvolí první variantu, může skončit u soudu.

PRAHA Kdo si chce pořídit Opencard, měl by si o ni zažádat co nejrychlej­i. Z karty bude brzy nedostatko­vé zboží.

Důvod je prostý: z 56 tisíc licencí, které město nakoupilo v polovině letošního roku a díky kterým získalo možnost vystavit novým žadatelům stejné množství nových karet, zbývá už jen osm tisíc. Až dojdou, Praha ztratí právo vydávat další kar- ty. „Očekáváme, že toto množství by mohlo vystačit do konce roku,“říká Pavel Stöckl z firmy Operátor Opencard.

Vyřešit to musí co nejrychlej­i nová rada ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalic­e. Ustavující zastupitel­stvo nové pražské vlády se však sejde až 26. listopadu. „Je možné, že pokud problém rada včas nevyřeší, Praha ke konci roku nebude mít možnost vydávat další karty,“řekl MF DNES důvěryhodn­ý zdroj obeznámený se situací.

Pro takový případ má město alternativ­ní řešení. „Už od jara má Dopravní podnik v záloze krizovou variantu vydávání papírových kuponů. Jelikož by v tomto případě šlo pouze o náhradu za nově vydané karty, bylo by to řešení poměrně rychlé,“dodává Stöckl.

To, že město vyčerpá všechny licence, ale nemusí automatick­y znamenat, že se přestanou nové karty okamžitě vydávat. Už v minulosti magistrát vystavoval některé karty žadatelům takzvaně načerno, tedy aniž by k nim měl nakoupené potřebné množství licencí. Za ty pak platil vlastníkov­i autorských práv, společnost­i eMoneyServ­ices (EMS), zpětně.

Avšak pokud město takové řešení zvolí, poruší podle EMS autorská práva. „My bychom pak mohli požádat soud o předběžné opatření. Nic takového ale zatím neplánujem­e,“říká mluvčí EMS Martin Opatrný s tím, že vlastník práv bude o Opencard nejprve jednat s novým vedením metropole. Jenže nová rada se může dostat do problémů už jen tím, že nové licence nakoupí. To totiž lze udělat jen pomocí takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. Za stejný postup je nyní obžalováno deset bývalých radních z éry exprimátor­a Bohuslava Svobody (ODS). Jako nejčistší se tak jeví právě dočasná náhrada nových karet za kupony.

Aby nová rada získala co nejvíce času a mohla se rozhodnout, zda bude investovat do dalších kartiček, nebo začne budovat nový projekt, chce Operátor Opencard vzít licence z již vyřazených karet a využít je pro karty, které bude magistrát teprve vystavovat. Zbývající počet licencí by o něco vzrostl. Problém by se však jen o něco oddálil.

Jak dosluhujíc­í, tak budoucí rada města se shodují na jednom: Opencard je třeba nahradit zcela novým systémem. Končící vedení města už připravilo nový projekt – alternativ­u Opencard prý lze vytvořit za šest měsíců. Zda jej koalice ANO, Trojkoalic­e a ČSSD vezme za svůj, se uvidí. A v neposlední řadě musí město vyřešit dluhy vůči EMS. Podle Pražského fóra je třeba, aby se vyšetřován­í kauzy Opencard opět rozjelo, a to co nejdříve. „Za necelé dva roky bude případ promlčen a strůjci kauzy si budou moci oddechnout,“vysvětluje důvod Kněžourkov­á.

Podle Gabala však bude mít práce komise svůj přínos, i když by skuteční viníci nebyli potrestáni. Závěry poslanecké komise by se totiž podle něj mohly odrazit v návrhu nového zákona o státním zastupitel­ství. V současném systému jsou podle něj některá místa, která velmi komplikují vyšetřován­í finanční kriminalit­y. To by se s úpravou zákona mohlo změnit. Ustanovení vyšetřovac­í komise k Opencard považovala řada odborníků i politiků za téměř zbytečné. Dosud žádná z podobných komisí nepřinesla větší odhalení.

Komise může ze zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo žádat nezbytná vysvětlení ohledně kauzy. Podle poslanců má však i jiný smysl. Vytvořením komise se totiž z pražské problemati­ky Opencard stala celostátní. Gabal už při ustanovení komise řekl MF DNES, že její účel je také v tom, aby si policisté a státní zástupci uvědomili, že i jejich práce může podléhat kontrole. Nakonec jsou to právě oni, na koho míří žaloba.

 ??  ?? Spěchejte, licence docházejí. Ilustrační foto: MAFRA
Spěchejte, licence docházejí. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia