Dnes Prague Edition

V dejvickém „květáku“vznikají léky budoucnost­i

- Vojtěch Janda redaktor MF DNES a 5plus2 Architekt: Přezdívku beru Cože? Lék proti obezitě?

Vyléčit chřipku během pár hodin nebo zničit nádor diamanty? Jakkoli se to může jevit nemožné, jednou to lidé budou umět. Věří v to vědci z dejvické budovy přezdívané Květák.

DEJVICE Říká se tomu zvláštně – nanošperka­řství. To proto, že se při tomto vědeckém odvětví používá zlato a hlavně diamanty. „Jsou to vlastně nanokrysta­ly, které dokážou identifiko­vat rakovinové buňky a bojovat s nimi,“vypráví mladý vědec Petr Cígler v jedné z laboratoří nové budovy Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Laicky řečeno: částečky diamantů Cígler se svým týmem používá jako sondy, které mohou v těle rakovinu odhalit a následně zničit.

Cígler však upozorňuje, že než by se tato metoda léčby mohla objevit v praxi, uběhne nejméně deset let a výzkum ještě musí zodpovědět řadu otázek.

Přesto si už vědci z Dejvic nechali výsledky patentovat. A vědí proč: díky patentům je totiž jejich ústav jedním z nejbohatší­ch na světě.

Ústav organické chemie a biochemie je prakticky světový unikát. Jeho příjmy se ročně pohybují ve stamilione­ch korun, což je třeba více, než vydělává slavná univerzita v Princetonu. Ústav za to vděčí profesoru Antonínu Holému a lékům, které vznikly na základě jeho výzkumu. Jde například o preparáty, jež pomáhají v léčbě HIV nebo hepatitidy typu B. Díky těmto penězům celý areál ústavu prochází rozsáhlou rekonstruk­cí, v jejímž rámci vznikla i jedna z nejmoderně­jších vědeckých budov u nás. V sobotu se do ní mohla poprvé podívat veřejnost. Nová budova by měla zdejším vědcům pomoci vytvořit zázemí, které by umožnilo na úspěchy Holého navázat. Jen pro představu: je zde osmnáct velkých laboratoří s nejmoderně­jším vybavením, poslední ustupující patro nabízí střešní zahradu a hluboko pod zemí jsou v betonovém sarkofágu umístěny servery s tisíci počítačový­mi procesory určenými pro složité výpočty.

Jak se zdá, i vědci mají smysl pro humor. Supermoder­ní budova oficiálně nese jméno po profesoru Holém, zaměstnanc­i ústavu ji však kvůli nezvykle oblému tvaru překřtili podle zeleniny.

„Přezdívku Květák neberu jako něco pejorativn­ího. Byl jsem ujištěn, že je to spíše pozitivní pojmenován­í,“říká architekt Ivan Šrom z VPÚ Deco Praha. Spolu s Kateřinou Maškovou jsou autory stavby.

Tvar sférického trojúhelní­ku vybrali záměrně, aby si budovy navzájem nestínily. „Květák“totiž stojí na poměrně malé ploše areálu ústavu. „Byli jsme se podívat na podob-

Jako by právě vyrostl né budovy v zahraničí, nicméně tento zvolený tvar je skutečně jedinečný,“dodává Ivan Šrom.

Projekt se v průběhu let měnil. Původně měla budova sloužit jen jako přednáškov­ý sál a o vzniku laboratoří se rozhodlo až později. Výzkumů se v ústavu v současnost­i odehrává několik desítek, přičemž slibně jich vypadá celá řada. Kromě zmiňovanýc­h nanodiaman­tů vědci například pracují na látce, která by mohla jednou provždy vyřešit problém s obezitou. Příliš detailů známo není, nicméně preparát se už úspěšně testuje na zvířatech.

Slibně vypadá i výzkum, jehož výsledkem by mohla být náhrada dnešních antibiotik. Vědci z dejvického výzkumného ústavu se proti bakteriím pokoušejí bojovat takzvanými peptidy a v laboratorn­ích podmínkách velmi úspěšně. Na jejich stopu je překvapivě přivedl včelí jed. „Peptidy jsou slibná skupina látek, proti kterým by nemusela vzniknout rezistence (odolnost, pozn. red.) jako na dnešní antibiotik­a,“popisuje Sabina Čujová s tím, že peptidy dokážou bakterie zlikvidova­t ne v řádu dnů, jako je tomu u dnešních léků, ale i v řádu hodin. Teoreticky by to mohlo vypadat tak, že dopoledne pocítí pacient příznaky chřipky a po požití léku bude do odpoledne zdravý.

Jenže takové naděje vědci zatím mírní. Jejich úvahy se teď spíše stáčejí k tomu, že by se peptidy daly využít na léčení povrchovýc­h ran či jako podpůrná složka při léčbě klasickými antibiotik­y.

 ??  ?? Budově ve tvaru sférického trojúhelní­ku dali její obyvatelé přezdívku Květák. Nový pavilon Ústavu organické chemie a biochemie navrhli architekti z ateliéru VPÚ Deco Praha. Foto: Petr Topič, MAFRA
Budově ve tvaru sférického trojúhelní­ku dali její obyvatelé přezdívku Květák. Nový pavilon Ústavu organické chemie a biochemie navrhli architekti z ateliéru VPÚ Deco Praha. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Den otevřených dveří.
Den otevřených dveří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia