Dnes Prague Edition

Na Světový pohár může zamířit tým světa i mladíci

- — Miroslav Němý

TORONTO Jak to tak bývá, jedna zpráva je horší a druhá lepší. Takže postupně: to, zda se v roce 2018 na zimní olympiádě v Pchjongčch­angu představí hokejisté NHL, je neodhadnut­elné. „Zatím o tom vůbec nepřemýšlí­me,“řekl šéf ligy Gary Bettman, což nezní slibně. Poté, co hrály hvězdy NHL na posledních pěti hrách, totiž roste vzdor. V Soči se zranili Tavares, Zetterberg či Barkov, klubům vadí i to, že se olympiáda koná uprostřed ročníku, a obavy vzbuzuje i místo konání a malá tradice hokeje v Jižní Koreji.

Olympiáda je tedy v mlze, zato se rýsuje jiná výjimečná událost.

Má jí být obnovený Světový pohár, souboj velmocí okořeněný o speciální účastníky. Tradice, která navazuje na Kanadský pohár, by měla být obnovena v září 2016, a byť ještě termín nebyl schválen oficiálně, Bettmanova slova hovoří za vše: „Světovému poháru věnujeme veškerou pozornost a jednáme společně s hráčskou asociací.“

Událost to má být velká nejen proto, že by dle propočtů mohla vygenerova­t až 100 milionů dolarů, či proto, že by na ní nastoupili Crosby, Ovečkin a všechny další hokejové celebrity. Unikátní by mohla být i samotným obsazením – počítá se s pochopitel­ně s „velkou šestkou“ve složení Kanada, USA, Rusko, Finsko, Švédsko a Česko. Jenže Světový pohár je pro osm mužstev. A tady začíná to nejzajímav­ější. NHL na jedno místo zvažuje sestavit jakýsi „výběr světa“z hráčů ostatních zemí. Mohli by tak v něm být Slovinec Kopitar, Rakušan Vanek, zástupci Slovenska...

Na poslední účastnicko­u pozici pak dle Yahoo připadají dvě varianty ze Severní Ameriky: buď tým mladíků, nebo společný výběr Kanady a USA z těch, kteří neprošli do nominací jednotlivý­ch zemí.

Každá z variant by byla v hokeji nová – a mimořádně atraktivní.

Světový pohár se zatím hrál dvakrát a Češi na něj mají silné vzpomínky. Při premiéře v roce 1996 tým po potupné porážce 1:7 v Německu skončil poslední a vypískaný. Zato rok 2004 patřil k nejlepším reprezenta­čním výkonům v dějinách samostatné­ho Česka. Památné bylo hlavně semifinále v Torontu, kde hokejisté přehrávali domácí Kanadu a padli až v prodloužen­í.

Jak by mohla vypadat třetí česká účast?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia