Dnes Prague Edition

Malá domů pro blízkou přítelkyni politika ANO

Kvůli střetu zájmů musela partnerka vlivného politika ANO odejít z ČD. Ty ji však vzápětí najaly externě. Za 95 tisíc korun měsíčně.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek má problém. Stala se jím jeho přítelkyně Lenka Linhartová, respektive její podivuhodn­ý kontrakt se státními Českými drahami (ČD).

Linhartová do Českých drah nastoupila letos na jaře jako šéfka marketingo­vého oddělení. Krátce poté co se v únoru stal ředitelem podniku dnes už bývalý šéf ČD Daniel Kurucz. Jenže za pár týdnů se ukázalo, že je Faltýnkova dlouholetá partnerka ve střetu zájmů. Linhartová totiž zároveň podniká a její marketingo­vá agentura se věnuje podobným činnostem, jaké měla mít na starosti v ČD. Aby střet zájmů vyřešili, Linhartová coby zaměstnank­yně ČD skončila. České dráhy si ji však vzápětí najaly na podobnou činnost externě. Za 95 tisíc korun měsíčně.

„Dělali jsme výběrové řízení a ona vyhrála. Záhy ale vyšel článek o jejím možném střetu zájmů, protože opravdu měla nějakou takovou firmu. Pak se to řešilo externí smlouvou, takže už střet zájmů nebyl. Tu službu jsme totiž tím pádem už neměli interně,“potvrdil MF DNES nedávno odvolaný ředitel ČD Kurucz.

Po dotazu, zda v neobvyklém angažmá Linhartové sehrál roli její přítel a šéf poslanců ANO Faltýnek, Kurucz odpověděl: „Samozřejmě víme o panu Faltýnkovi, to je veřejné tajemství, to asi nemusím říkat.“

Sama Linhartová MF DNES řekla, že na svém tehdejším ani nynějším působení v ČD nevidí nic divného. Na možný střet zájmů kvůli své firmě prý vedení ČD upozornila sama. Proč tak ovšem neučinila už při výběrovém řízení na post šéfky marketingo­vého oddělení, vysvětlit neuměla.

„Aby nevznikly takové dohady, co říkáte, bylo to uděláno takto,“řekla o převedení na externí smlouvu. „Za mnou jsou vidět konkrétní činy, práce a přináší to pozitivum firmě. My opravdu makáme,“dodala.

Zatímco Faltýnek tvrdí, že o práci své přítelkyně nic neví, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi se věc nezamlouvá a chtějí ji řešit.

„Mně to úplně normální nepřipadá,“řekl o peripetiíc­h a nynějším pracovním poměru Linhartové s Českými drahami Sobotka. „Doprava je resort hnutí ANO, mělo by si tam udělat pořádek. Pokud si ho tam neudělá, budeme to muset řešit v rámci koalice,“dodal premiér.

„Já o tom v tuto chvíli nevím. Pokud to tak je, tak je to špatně. A samozřejmě předpoklád­ám, že se na to nový ředitel Českých drah (Pavel Krtek – pozn. red.) podívá. Pokud je ta smlouva neadekvátn­í a je tam střet zájmů, tak by ji měl zrušit,“prohlásil Babiš. Na dotaz, zda by sám někoho na podobné služby najal externě za 95 tisíc korun měsíčně, odpověděl stručně: „Ne.“

Co přesně tedy Lenka Linhartová pro České dráhy na externí smlouvu dělá? Podle informací MF DNES například „dodavatels­ky připravuje zabezpečen­í a marketingo­vou komunikaci vybraných projektů“.

V její gesci jsou například Šachový vlak, Děti na výlet pendolinem, mobilní aplikace Můj vlak či projekt Dětská a nutriční jídla v ČD restaurant­u.

Linhartová tvrdí, že je projektů víc, ale nechce „vše říkat do médií, protože to jsou věci, které spadají pod nějakou strategii“. Měsíční odměna ve výši 95 tisíc korun připadá Linhartové adekvátní.

„Myslím, že to není nic přehnaného, to tak možná berete vy, novináři. My opravdu makáme.“Smlouva s ČD jí prý končí „někdy na začátku příštího roku“.

Že by mělo její angažmá v ČD cokoli společného s pozicí jejího příte- le, šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, Lenka Linhartová odmítá. „Mně to spíš všechno ztěžuje. Člověk, jehož partner je známý a je hodně vidět, je měřen mnohem přísnějším metrem. Musíte se o to víc snažit,“uvedla.

Předseda poslanců ANO Faltýnek nechtěl o práci své partnerky a okolnostec­h, za kterých ji získala, příliš mluvit. „To je otázka na České dráhy, já nevím, jak to tam konkrétně je,“řekl. Na dotaz, zda v tom nesehrál nějakou roli, jak zdroje MF DNES naznačují, se rozčílil: „To je nesmysl. Kdo to konkrétně říká? Jak to mohu komentovat, když o tom nic nevím. Já se věnuji zemědělstv­í. Zeptejte se mě na zemědělské otázky.“

Šéf poslanců ANO dokonce tvrdil, že se partnerky doma na její práci ani neptal. „Ne, neptal, opravdu ne. Já mám svých starostí dost. To se jí musíte zeptat, já to nevím, nemám s tím nic společného.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia