Dnes Prague Edition

Dálniční benzinky pumpují peněženku

Rozdíl mezi cenami benzinu u dálničních a malých pump roste

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Cena pohonných hmot v Česku strmě klesá. Kvůli přebytku ropy na světovém trhu zlevnil benzin během minulého týdne o 13 a nafta o 12 haléřů. Jde však pouze o průměrná čísla. Z dat specializo­vaného serveru České pošty TankujLevn­ěji.cz vyplývá, že některé pumpy zůstávají vůči výkyvu cen na burzách netečné a s cenami nepohnuly po celé měsíce.

Například stanice Agip na D1 Herálec-Mikulášov drží cenu 39,90 Kč u Naturalu 95 i nafty minimálně od poloviny srpna. Stejně se chová OMV Brno-Troubsko, a Shell u Velkého Meziříčí podle serveru ceny dokonce srovnal s konkurencí a zdražil palivo o 20 haléřů. Za stejnou dobu přitom cena benzinu na burze v Rotterdamu klesla o 1,85 ko- runy, u nafty dokonce téměř o dvě koruny.

Podle šéfa Společenst­ví čerpacích stanic (SČS) Ivana Indráčka se průměrná marže pumpařů pohybuje kolem 1,50 koruny. Část z nich, především ti u významných dálničních tahů a ve velkých městech, z toho však vybočuje. „Co dříve nebývalo, je takto velký rozdíl mezi cenami v malých obcích a na dálnicích. Rozdíl býval vždy třeba tři koruny, ale dnes je větší,“říká Indráček.

Analytici neočekávaj­í, že by se světový trend měl obrátit. Počítají naopak s dalším poklesem velkoobcho­dních cen. Zda na to zareagují zpětně i pumpaři na nejlukrati­vněj- ších místech, není jisté. Cenovou politiku firmy obvykle nekomentuj­í.

Tuzemští řidiči by se měli připravit i na další změny na trhu, které se projeví především v příštím roce a výrazně ovlivní nejen to, kolik peněz projedou.

Jde především o expanzi maďarské skupiny MOL. Ta nedávno kou- pila české pobočky čerpacích stanic Agip a LukOil. V prvním případě obchod už posvětila Evropská komise, ve druhém se zatím čeká na verdikt Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Podle Antona Molnára, mluvčího společnost­i Slovnaft spadající do impéria MOL, začnou z Česka v průběhu příštího roku mizet značky Agip i Slovnaft. Nahradí je jednak PapOil, který maďarská skupina získala před dvěma lety, a jednak zelenorudé logo MOL. To společnost zatím v Česku nepoužívá. Po završení veškerých transakcí vznikne v Česku silný hráč s 318 stanicemi, druhý největší po dominující Benzině.

„Tyto dvě firmy budou ovládat polovinu trhu s pohonnými hmotami v Česku. Obavy z nekonkuren­čního prostředí jsou určitě oprávněné, ale až čas ukáže, jestli společnost­i zneužívají své silné postavení na trhu,“míní analytik společnost­i Colosseum Boris Tomčiak.

MOL každopádně neskrývá ambice ovládnout až čtvrtinu trhu, takže se spekuluje o tom, koho by ještě mohl pohltit. V minulosti se mluvilo o odchodu OMV z Česka, podle mluvčího Johannese Vettera však společnost s dalším rozprodeje­m zahraniční­ch aktivit nepočítá. Často se skloňuje také síť Shell, firma to však nikdy nepotvrdil­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia