Dnes Prague Edition

Jana Kučerová (58)

-

Jen o malinko lepší průměr. Ve škole by to byla trojka. Tak oznámkoval­i téměř rok činnou koaliční vládu premiéra Bohuslava Sobotky porotci MF DNES. Na premianta ministersk­é třídy pasovali lidovce Mariana Jurečku, který řídí zemědělstv­í. Obstál s průměrem 2,14. Jen o něco hůře dopadl šéf financí Andrej Babiš z hnutí ANO následovan­ý dalším lidovcem, místopředs­edou vlády Pavlem Bělobrádke­m.

Propadlíke­m třídy je naopak exministr dopravy Antonín Prachař (ANO), který zůstal na chvostu s velkým odstupem. Sám před pár týdny raději rezignoval, čímž se vyhnul potupnému odvolání. Porotci mu na vysvědčení napařili horší čtyřku.

„Neprosadil žádné slibované reformy. Místo prosazován­í větší konkurence na drahách podpořil starý neefektivn­í režim,“domnívá se Kateřina Rešlová, volička ČSSD. „Katastrofá­lní personální politika,“přisadil si František Kotrlík, který volí ODS. U těchto – a dalších dvou – porotců by na základní škole propadl. Plzeňák Ivan Bican, příznivec ANO, je smířlivějš­í. „Měl těžký resort, kde se musel potýkat s vyčuranými českými firmami.“

„Celkem dobrý. Měl snahu, avšak žádnou podporu okolí,“zastává se exministra podnikatel v IT Petr Dymeš, který pravidelně volí TOP 09.

Těžký resort, ale stejně za 4

Z úřadujícíc­h ministrů byli nejhůře hodnoceni šéf zdravotnic­tví Svatopluk Němeček, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu Jan Mládek a šéf školství Marcel Chládek (všichni ČSSD).

„Němeček se bojí ve zdravotnic­tví řešit plýtvání peněz, protože sám asi nemá čisté svědomí. Urychleně by měl úřad probudit a zapojit do reforem a kontrol utrácení peněz v tomto resortu včetně samotného ministerst­va,“domnívá se volička ČSSD Marie Hýbelová. Na jeho profesní minulost upozorňují i další.

Další porotkyně – příznivkyn­ě hnutí ANO – Jana Kučerová si myslí, že Marksová se jen snaží zavděčit sociálně slabým nezaměstna­ným. „Ale co udělá pro řádně pracující lidi?“ptá se.

„Ať rychle vypustí z hlavy vyplácení příplatků na děti ze státní kasy z důvodu, že je jeden rodič – většinou otec – neplatí,“doplňuje rezolutně Hýbelová.

Mládek je pro porotce povětšinou nečitelným a chronickým „slibovačem“. Některým vadí jeho zemanovské směřování českého zahraniční­ho obchodu. Chládka zase vnímají trochu jako chaotika, který je politicky slabý. „Je to druhý nejslabší článek vlády. Jeho vystupován­í a kroky, které dělá, jsou pouze populistic­ké a neodborné řeči,“nebere si servítky Petr Dymeš.

Mezi trojkaře se ještě zařadili Richard Brabec, jenž vede resort životního prostředí, a ministryně spravedlno­sti Helena Válková (oba za ANO). Prvně jmenovaný není zrovna mediální hvězdou, a tak jej i porotci hodnotí. Válkovou pak obecně považují za kvalitní odbornici, ale špatnou političku. A ministr by měl splňovat obojí. Vyčítají jí neuváženou výměnu náměstků či vyhazov šéfa Vězeňské služby.

Hned před nimi se v tabulce prospěchu umístil předseda vlády, sociální demokrat Bohuslav Sobotka, s průměrnou známkou 2,83. Rešlová jeho práci známkuje výbornou. Oceňuje intenzivní práci či stabilní a reprezenta­tivní vystupován­í.

Ale pro téměř všechny ostatní porotce je politicky poměrně slabý. „Výborný řečník, ale má strach z Babiše a spolustran­íků,“tvrdí Ivan Bican, volič ANO. „Spíše populista a bez konkrétníc­h činů, jenž nemá na to, řídit vládu,“shodují se další.

Dobrý herec, slabý ministr

Pověstným klaunem třídy, vzhledem k původní profesi, by zřejmě byl Martin Stropnický (ANO). V učení by však měl trochu zabrat. „Dobrý herec, ale jako ministr obrany zatím nic velkého nezahrál,“říká Dymeš. „Nevím, co u něj hodnotit. Zdali řešení obrany, nebo natáčení seriálu,“přidává se technik z Pra-

účetní, žije v Polní Chrčici, volila hnutí ANO Průměrná známka vlády: 3,1

Vláda zatím řeší problémy, které se jí nastřádaly z minulých období, takže její vlastní rozhodnutí a počiny dosud nemají ten dopad, jaký se od nich čeká. Slíbila šetřit a místo toho musí vracet daňové úlevy důchodcům, navýšit platy politikům a soudcům, policii. Vláda je levicová, takže pravicové ANO je spíš v opozici a nevím, zda ekonomicky dokáže stát za této situace „uřídit“. chatic Kotrlík. Další porotci oceňují Stropnické­ho diplomatic­kou minulost, ovšem s výhradou, že by si měl co nejdříve doplnit znalosti ze svého armádního portfolia. V době, kdy se vztahy Západu a Ruska vracejí do dob studené války, dramatický výraz před kamerami nepomůže.

A jak si v éře napětí v mezinárodn­ích vztazích stojí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)? Porotu celkem příznivě překvapil, i když na lepší než dvě minus to nakonec nebylo. To i proto, že postoje českých politiků k zahraničí jsou nejednotné a nečitelné a „bojácný“Zaorálek to nedokázal zvrátit.

„Měl by vynaložit více snahy na prosazován­í jednotné a stabilní zahraniční politiky,“tvrdí Rešlová. „Určitě to nemá s naším prezidente­m Zemanem lehké, ale měl by se víc věnovat spolupráci s EU a vystupovat proti činům ruského prezidenta Putina,“doplňuje Hýbelová.

Ať bývalý kněz přitvrdí

U dalšího z ministrů – šéfa kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) – se porotci shodovali, že by měl poně- kud přidat, protože není moc vidět. Je přínosem, ale silnou osobnost si česká kultura zaslouží a bývalý katolický kněz je možná až moc slušný.

Obdobně je na tom „neviditeln­ý řečník bez skandálů“Jiří Dienstbier (ČSSD). „Více aktivity by mu neuškodilo,“říká Bican.

To jeho spolustran­ík, ministr vnitra Milan Chovanec, zaujal více. Je prý důvěryhodn­ý, obstojný, ale nic zásadního za sebou také nemá, i když podle mínění poroty docela obstál v řešení situace s vybuchlými sklady ve Vrběticích. I díky tomu dostal na vysvědčení jen horší dvojku.

A s ním i Věra Jourová, exministry­ně pro místní rozvoj, která však už ze své pozice odešla do Bruselu. Porota v zásadě ocenila snahu o lepší využívání evropských fondů. Nicméně prý zůstalo u té snahy bez významnějš­ího reálného výsledku. Ivan Bican by jí doporučil, aby více pomáhala živnostník­ům a nedusila je.

Lepší než na dvojku to nebylo

A jsme u premiantů naší fiktivní třídy. Na třetím Pavlu Bělobrádko-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia