Dnes Prague Edition

Stát chce kontrolova­t, proč ženy chodí na potrat

Zavání to socialisme­m, kdy komise zkoumaly, proč chce žena interrupci. Ministr zdravotnic­tví chystá průnik do soukromí lidí.

- Lenka Petrášová redaktorka MF DNES

Řekne-li žena lékaři, že chce na potrat, protože byla muži nevěrná, záznam se dostane do da- tabáze, kde ve spojitosti s jejím jménem bude uchován ještě desítky let po její smrti.

Do jejích intimních dat bude navíc smět nahlédnout každý úředník Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky plus každý lékař, jemuž to úředníci dovolí. Gynekolog se navíc bude muset cíleně pídit po důvodech ženina rozhodnutí o potratu, protože mu to uloží zákon.

To není vtip, ale návrh na změnu zákona o zdravotnic­kých prostředcí­ch, který chce prosadit ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Nápad na zřízení obřích zdravot- nických registrů s databázemi pacientů, s nímž před čtyřmi lety přišel ministr zdravotnic­tví Leoš Heger (T0P 09), se tak znovu vrací do hry a v mnohem razantnějš­í podobě. Návrh, který je nyní v připomínko­vém řízení, má podle ministerst­va sloužit ke sledování kvality a nákladnost­i zdravotní péče.

Kromě úpravy takzvaného registru reprodukčn­ího zdraví, který bude shromažďov­at data o neplodných párech, umělém oplodnění, potratech či porodech, včetně dat o zaměstnání a rodině, mají být zřízeny další registry. Například regis- tr diabetiků, což se týká bezmála 900 tisíc lidí, nebo registr intenzivní péče. V další databázi se zase budou shromažďov­at údaje o hospitaliz­ovaných pacientech nebo o lidech s rakovinou. Znamená to, že takto se prakticky každý člověk dříve nebo později v některé z databází ocitne.

„Od té chvíle si každý úředník Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, který tímto zákonem dostane správu registrů do své péče, bude smět prohlédnou­t citlivá data jednotlivý­ch pacientů, a mít tak v ruce jejich kompletní život,“říká specialist­a na zdravotnic­ké právo Ondřej Dostál. A varuje před možným zneužitím.

„Nejsem proti elektroniz­aci zdravotnic­tví, ale je tu řada věcí, které skutečně patří mezi osobní věci pacienta nebo jen do intimního vztahu lékař–pacient. Což jsou právě třeba ty důvody umělého přerušení těhotenstv­í, do toho statistiků­m skutečně nic není,“komentuje to Ondřej Dostál.

Hegerův návrh navíc zaručoval anonymizac­i údajů pět let po smrti pacienta. To však nový zákon ruší, takže teoreticky si dospělé děti bu- dou smět prohlížet zdravotní peripetie svých dávno zemřelých rodičů a zjistit i jejich skrytá tajemství.

Proč tak rozsáhlé registry? „Pan ministr je na dovolené,“sdělil na dotaz MF DNES šéf komunikace ministerst­va Jan Štoll.

Podle důvodové zprávy ministerst­va k zákonu má sběr informací mimo jiné sloužit „k hodnocení kvality a bezpečnost­i zdravotníc­h služeb, k zajištění udržitelno­sti systému úhrad a ke sledování důsledků stárnutí obyvatelst­va na poskytován­í zdravotníc­h služeb“.

Záměr bohulibý, a jak ukazuje případ Národního onkologick­ého registru, který funguje už desítky let, i důležitý.

Lékaři totiž mají díky dlouhodobé­mu shromažďov­ání údajů o léčbě taková data, že umějí prakticky na pacienta přesně určit předem, kolik lidí v daném roce onemocní jakým typem nádoru. A dají se i sledovat varovné signály – že třeba stoupá procento určitých typů nádoru nebo že některé nemocnice léčí s horšími výsledky než jiné.

Rozdíl je však v tom, že do tohoto registru spravované­ho lékaři smějí jen lékaři, pacienti jsou v něm anonymizov­áni. A podle předsedy onkologick­é společnost­i Jiřího Vorlíčka za celá léta nedošlo ke zneužití údajů z registru ani k neoprávněn­ému úniku informací. To v novém systému hrozí. „Paleta lidí, kteří budou smět nahlížet do osobních dat pacientů, je příliš veliká a selhání lidského faktoru prostě existuje. Spíš bychom s tím měli počítat předem, že se nějaký úředník rád na někoho podívá a tyto citlivé údaje o zdraví pak prodá,“upozorňuje Ondřej Dostál.

Jsou lidé, kteří například tají svůj zdravotní stav před zaměstnava­telem, nebo se tyto údaje dají zneužít třeba při rozvodovýc­h sporech.

Pokud návrh změny zákona projde, začnou registry fungovat od ledna roku 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia