Dnes Prague Edition

Uředník z ministerst­va zjistí, kdo měl rakovinu či potíže s pitím

Úraz, vážnou nemoc, pobyt v protialkoh­olní léčebně ani potrat už pacienti neutají. Ministerst­vo zdravotnic­tví plánuje, že se databáze pacientů budou scházet na centrálním úřadu.

- Lenka Petrášová redaktorka MF DNES Patnáct mlčenlivýc­h

Je to jedna z nejkontrov­erznějších věcí, které se nyní stát chystá uzákonit. Pokud poslanci schválí připraveno­u novelu zákona o zdravotnic­kých prostředcí­ch, umožní tím přístup státní moci k nejcitlivě­jším údajům o občanech a jejich nemocech.

Pod jednou střechou má totiž vzniknout celkem čtrnáct zdravotnic­kých registrů, které budou evidovat vážně nemocné pacienty, ale i plození dětí a potraty. To vše neanonymně, přičemž k datům budou mít kromě lékařů přístup také vybraní úředníci.

Kromě zdravotníc­h zpráv se v mnohých registrech budou shromaždov­at i údaje o rodině, partnerovi, socioekono­mické situaci, zaměstnání pacienta. V případě registru uživatelů drog dokonce informace o tom, jaká je jejich bytová situace, což je pro jakoukoliv léčbu a její hodnocení naprosto nepodstatn­é.

Úřad pro ochranu osobních údajů k druhé verzi zákona teprve chystá své stanovisko. Už u jeho původní verze před čtyřmi lety však kritizoval, že s ním návrh zákona nikdo nekonzulto­val. A to přesto, že tak velkou databázi nikde – s výjimkou Velké Británie – nespravuje stát a jeho úředníci. Josef Prokeš z vedení úřadu připomíná, že podle legislativ­ních pravidel vlády musí ministerst­va při návrzích nových zákonů zpracovat studii o jejich možném dopadu na soukromí lidí.

K tomu však důvodová zpráva zákona pouze obecně konstatuje: „Návrhem se nově neřeší otázky ochrany soukromí a osobních údajů. Povinnost zachovávat mlčenlivos­t je uložena již ve stávající právní úpravě.“ A ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek se právě na přísnou mlčenlivos­t odvolává. „To nebude široký přístup úředníků, v tuto chvíli má k neanonymní­m datům ve stávajícíc­h registrech přístup pouze patnáct lidí z našeho úřadu, kteří jsou samozřejmě vázáni povinnou mlčenlivos­tí,“říká s tím, že dá ruku do ohně za to, že přes ně žádná citlivá data neuniknou.

Netají se však tím, že některé návrhy v zákoně vyvolaly bouřlivou reakci odborníků. „Takže konečný návrh zákona ještě jistě dozná změn. Je k tomu řada připomínek. A ano, souhlasím, že k tomu, abychom dokázali statistick­y vyhodnocov­at například léčbu drogově závislých, opravdu není třeba znát jejich bytovou situaci. Takže konkrétně na úpravě požadavků pro tento registr se momentálně hodně pracuje,“vysvětluje.

Pádný důvod podle něj má i to, že se data nebudou anonymizov­at ani po smrti pacienta: „Abychom zjistili, zda se nám daří v léčbě třeba onkologick­ých nemocí postupovat dobře, nebo zda jsme šli někde slepou uličkou, na to je nutné dělat analýzy za deset patnáct let zpětně, a pokud by nebyl dohledatel­ný konkrétní pacient, jak se vyvíjel v čase, i když už je třeba nyní mrtvý, byly by takové analýzy k ničemu.“

Mnozí lékaři však s takovým vysvětlení­m nesouhlasí. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka například „vůbec není nutné vědět, že pan Novák, bytem tam a tam, onemocněl ve sklárnách silikózou, a taková data schraňovat pak ještě čtyřicet let po jeho smrti.“

Jak bude vypadat finální podoba zákona, to bude jasné v nejbližšíc­h dnech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia