Dnes Prague Edition

Víno podraží, část vinoték skončí

Kvalitnějš­í, ale také dražší víno. Tak by to od příštího roku mělo vypadat v českých vinotékách. Začne totiž platit nový vinařský zákon, proti kterému podepsalo petici sto tisíc lidí.

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES

„Devadesát procent vinoték to položí,“rozčiluje se Pavel Tůma nad novelou vinařského zákona, kterou připravuje ministerst­vo zemědělstv­í. I proto včera se synem vyrazili z Chomutova, kde provozují rodinný vinařský podnik, do Sněmovny. S sebou měli dvě velké krabice petičních archů se sto tisíci podpisy. Na politiky chtějí vytvořit tlak, aby přehodnoti­li navrhovaný zákaz prodeje sudového vína z dovozu.

Ten teď leží na ministerst­vu zemědělstv­í, do vlády by se měl dostat v červnu, platit by mohl od příštího roku. „Sudovky“přitom částečně přežijí. Vinotéky však takto budou moci prodávat jen tuzemská vína od registrova­ných výrobců. Veškerý dovoz se přesune do takzvaných bag-in-boxů, které jsou menší než sudy, kartonové a nelze je znovu plnit. Změny mají pomoci očistit trh od pančovanéh­o vína. Zároveň však přinesou těžké časy provozovat­elům vinoték.

Hlavní změnou, kterou pocítí i zá- kazníci, bude zdražení vín. Přispěje k němu několik faktorů. Domácí vinaři zdaleka nemohou pokrýt poptávku: ročně vyrobí kolem 500 tisíc hektolitrů vína. Dovoz – aspoň ten oficiální a zdaněný – je dvojnásobn­ý. „Protože sudovka je u nás oblíbená a vinotéky na ni budou chtít zákazníky lákat, půjde poptávka po moravském víně nahoru. A s tím logicky i cena. Mezi vinaři se o tom ostatně už mluví,“vysvětluje Jan Tauer, který v Praze provozuje dva vinné bary.

Zdražení nahrají i další faktory. „Mám dvanáct druhů sudovek po padesátili­trových sudech. To všechno uchladím přes dvě chladicí zařízení pod barem. Ale kde budu chladit 600 litrů vína v bag-in-boxech, to fakt netuším. Bude to pro všechny nutná investice,“má jasno Tauer. A víc práce bude mít i personál. Protože bag-in-boxy lze prodávat v různých objemech – na trhu jsou tří- i pětadvacet­ilitrové – bude s nimi muset personál manipulova­t. Přenášet je z jedné místnosti do druhé, domačkávat, aby nedocházel­o ke ztrátám. „Jsou to takové změny, které nahrávají těm velkým,“vadí místopředs­edovi Vinařské asociace Petru Markovi.

Vinotéky podle něj můžou přijít o zákazníky i proto, že je paradoxně porazí ti, proti nimž je zákon namířen: prodavači levného a často pančovanéh­o vína ve večerkách, trafikách či květinářst­vích.

Distributo­ři, kteří prodávali víno v sudech a investoval­i do této technologi­e peníze, budou hledat nové cesty, jak vydělat. „Přesunou ten levný dovoz do bag-in-boxů a lahví, které mohou nabízet večerkám ještě snadněji. Problém pančovanéh­o vína v lahvích tady je také velmi závažný a tyto výrobky teď mohou zaplavit trh,“obává se Tauer.

Že změny podvodníky zcela nezastaví, ví i prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Ten však na rozdíl od Vinařské asociace a autorů petice míní, že ke zdražování nedojde.

„Za kritikou často stojí spíš obchodníci než vinaři. Celý problém je v tom, jestli se prodá víno nezdaněné a pančované, nebo zdaněné a čisté,“říká Nyitray. Část vinařské obce mu za to nemůže přijít na jméno.

Opatrně zatím kritice provozovat­elů vinoték přihlíží autor změn, ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. K obavám podle něj není důvod. „Jen to balení se změní z 50litrovéh­o keg sudu na bag-in-box, abychom zabránili daňovým únikům kvůli pančovaném­u vínu,“prohlásil ministr nedávno v Českém rozhlasu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia