Dnes Prague Edition

Z Veletržní ulice bude bulvár, i do Žitné se vejde méně aut

Po otevření tunelu Blanka se doprava v Praze výrazně změní, a to nejen v jejím okolí. Místy plánuje město řidiče omezit, aby nejezdili ulicemi, ale pod zemí.

- Adam Váchal redaktor MF DNES Z Veletržní městský bulvár

Metro do Motola se ještě neotevřelo a cestující už podepisova­li petice. To kvůli dopředu naplánovan­ým změnám MHD.

Také otevření tunelu Blanka přinese řadu změn v dopravě. Tentokrát se však budou týkat převážně řidičů a město k nim přistoupí o něco rozvážněji. „Nejprve město vyhodnotí dopady provozu komplexu Blanka. Opírat se přitom bude o dopravní měření, které bude po otevření probíhat po dobu dvou měsíců,“vysvětluje náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který má na starosti oblast dopravy.

Magistrát vyzval jednotlivé městské části, aby daly dohromady své požadavky a nápady, jak by se mohla situace na pražských silnicích po prodloužen­í městského okruhu – tedy otevření Blanky – změnit. Podklady, které radnice dodají, dostanou do rukou dopravní experti, kteří budou mít za úkol pomoci magistrátu vypracovat návrh konkrétníc­h změn. Pracovat by na něm mohli začít v prosinci. To ovšem pouze za předpoklad­u, že firmy, které jsou zodpovědné za dokončení Blanky, tunel umožní otevřít 15. září, jak se nejnověji zavázaly. Se změnami v povrchové dopravě po zprovozněn­í tunelového komplexu počítalo již předchozí vedení metropole. Očekávalo, že do úprav některých ulic investuje zhruba 50 milionů korun. Tehdy se hovořilo například o zklidnění Smetanova nábřeží, Wilsonovy, Karmelitsk­é či Veletržní ulice.

Podle současného vedení metropole by se mohly některé z těchto změn uskutečnit. Příkladem je právě Veletržní. Velká část aut, která po ní nyní projíždějí, by se měla v polovině září přesunout právě do Blanky. „Dovedu si představit, že by se poté Veletržní ulice proměnila na městský bulvár,“uvádí pří- klad změn Dolínek. Cílem úprav by podle něj mělo být dostat co nejvíce aut pryč z centra.

To by magistrát mohl udělat například omezením počtu pruhů některých ulic. Jednou takovou je Žitná, ve které by místo tří pruhů mohly zůstaly jen dva. To by mělo donutit řidiče jezdit po druhém břehu Vltavy – Blankou. Zda to bude možné provést, však zodpoví až pracovní skupina tvořená z dopravních odborníků, pracovníků magistrátu a technické správy komunikací.

Po změnách v povrchové dopravě poté, co auta začnou jezdit Blankou, volá iniciativa Auto*Mat. Ta vypracoval­a studii se svými návrhy. „Blanka je dlouhodobě poslední příležitos­tí, kam dostat auta, která nemají počátek ani cíl své cesty v centru a která na historické­m centru vlastně jen parazitují,“říká za iniciativu Vratislav Filler.

Auto*Mat navrhuje především humanizaci severojižn­í části magistrály, nutné je podle něj také omezit dopravu na Smetanově nábřeží a v Karmelitsk­é na Malé Straně.

Magistrát přislíbil, že návrhy iniciativ a občanských sdružení bude brát při vytváření změn v potaz. „Chceme také zahájit diskusi o proměně magistrály,“říká Dolínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia