Dnes Prague Edition

Zemanova válka: profesoři vracejí úder

Rektoři trvali na tradici, že profesory jmenuje prezident. Vymstilo se jim to. Zeman si znovu „postavil hlavu“. Rektoři se bouří. Prezident podle nich porušuje zákon.

- Markéta Březinová s přispěním Zuzany Taušové

PRAHA Tradici, že jmenovací dekret předává profesorům prezident, zavedl už před sto lety Tomáš G. Masaryk.

Kvůli současné hlavě státu Miloši Zemanovi se řeší, zda by se tato tradice neměla porušit.

Už podruhé odmítl jmenovat profesorem kandidáta, kterého prověřila vědecká rada vysoké školy i ministerst­vo školství.

V úterý odmítl tři čekatele – historika umění a ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, fyzika Ivana Ošťádala a Jiřího Eichlera z Ústavu mezinárodn­ích vztahů. Rektoři se vzbouřili, označili prezidento­vo jednání za protizákon­né a na jmenovací ceremoniál, který se měl konat dnes, odmítli přijet. Ministr ho proto včera zrušil. Znovu se ale vrací diskuse, jestli by měl mít prezident pravomoc jmenovat profesory. Oslovení rektoři zatím dávají najevo, že svůj postoj nezmění.

Podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy není možné měnit zákony pokaždé, když se změní prezi- dent. „Zákony se mají ctít a respektova­t,“apeluje na prezidenta Zima. Prezident zákon porušuje tím, že nectí akademicko­u svobodu, míní rektor ČVUT Petr Konvalinka. „Když já jako rektor dostanu na stůl pět set vysokoškol­ských diplomů našich studentů, kteří pět let studovali, vykona- li státní závěrečné zkoušky, obhájili diplomovou práci, tak já je nemůžu nepodepsat. Nemůžu si přece vybrat jeden diplom a říct, že tady slečna Nováková mě včera nepozdravi­la na chodbě, tak jí ten diplom nepodepíšu. Já jen stvrzuji, že studium absolvoval­a,“říká rektor Konvalinka. „Vzbouření“rektorů rozumí i předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček (ČSSD). V pořadu Kauza dne Rádia Impuls řekl, že situace má jediné řešení – zpřesnění textu ústavy. „Pan prezident se rozhodl postupovat podle svého rozhodnutí – to se musí vyřešit jednáním za současné ústavy, popřípadě změnou textu,“řekl Hamáček Impulsu.

Politici i akademici diskutoval­i o případné změně pravomocí už před dvěma lety na jaře, když prezident Zeman odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu, a to proto, že se mu nelíbila jeho účast na pochodu Prague Pride a Putnův transparen­t „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Debata byla bouřlivá, ale konečný verdikt zněl – pravomoc prezidento­vi zůstane.

Do novely vysokoškol­ského zákona, která nyní prochází Poslanecko­u sněmovnou, se tak dostalo zpřísnění důvodů pro neudělení profesury a pevně zakotvilo, že se profesoři musí jmenovat dvakrát do roka, prezident jako osoba stvrzující dekrety však zůstal. Většina rektorů si stojí za tím, že prezident aktu dává důstojnost.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek však prosazuje, že by se jmenování profesorů mělo konat na vysokých školách, aby se odpolitizo­valo.

 ?? Foto: J. Vostárek, MAFRA ?? Nepodepíšu Odmítl jmenovat tři profesory, podle pedagogů tím porušuje svobodu škol.
Foto: J. Vostárek, MAFRA Nepodepíšu Odmítl jmenovat tři profesory, podle pedagogů tím porušuje svobodu škol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia