Dnes Prague Edition

Ať Hrad předloží důkazy

- Markéta Březinová redaktorka MF DNES Nesrovnalo­sti kolem udílení profesorsk­ých titulů se s prezidente­m Zemanem objevily už podruhé. Změní se tedy nějak zákon? Hovořilo se o tom, že by profesory mohl jmenovat ministr školství, předseda Senátu nebo sami rek

Prezident Miloš Zeman se v úterý sešel s ministrem školství Marcelem Chládkem a oznámil mu, že odmítá jmenovat profesorem tři z pětačtyřic­eti navržených akademiků. Chládek se mu pokusil oponovat s tím, že žádný zákonný důvod pro jejich nejmenován­í neexistuje.

To však nezabralo. „Tak jsem mu odpověděl, že samozřejmě chápu, že prezident není automat na podpisy a má také nárok na svůj názor,“popsal včera ministr novinářům svou debatu s hlavou státu.

Zemanovo veto pobouřilo rektory vysokých škol, kteří na protest zrušili plánované slavnostní předávání profesorsk­ých dekretů. Chládek se jim nyní snaží sjednat schůzku s prezidente­m a celou věc urovnat. Očekává, že na ní Hrad předloží doklady k podezřením, jimiž odmítnutí profesur zdůvodnil. Bude záležet na odborné debatě. Zatím se rektoři přikláněli k tomu, že by to mělo zůstat v rukou prezidenta. Vysokoškol­ský zákon jde nyní ve Sněmovně do prvního čtení. Já samozřejmě nemohu předpovědě­t jestli v současné situaci, nepadne nějaký návrh na změnu. Ale ty alternativ­y už byly představen­y. Nechci se přiklánět k žádné z nich. Pana prezidenta i rektory jsem požádal o schůzku, budeme hovořit o řešení současné situace, ale samozřejmě i o budoucnost­i. Řekl mi je, ale pouze stručně, jak to později uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Hovořil o těch důvodech jako o závažných, ale já jsem k nim neviděl žádné podklady. Proto jsem požádal prezidenta o další schůzku. Z naší strany tam zákonné důvody pro neudělení profesury nebyly. My kontroluje­me proces udělování, neposuzuje­me morální charakter navržených. U profesorů není nikde dána podmínka lustračníh­o osvědčení. Od rektorů vím, že právě u těch tří zmiňovanýc­h kandidátů problém není. Když jsem poprvé nesl na Hrad tyto návrhy, tak žádné výhrady nepadly. Nyní mě pan prezident infor- moval, že se to dozvěděl od bezpečnost­ních útvarů a že ty informace má poměrně čerstvé. Pouze jsem zopakoval, že z naší strany pro to není žádný zákonný důvod. Podle našeho názoru splnili všechny podmínky, které splnit měli. Neexistuje žádný jiný zákon, který by určoval jiné podmínky. A řekl jsem, že samozřejmě chápu, že není automat na podpisy a že má také nárok na svůj názor. To je otázka, jestli jsou toho kapacity vysokých škol vůbec schopny a jestli bychom měli posuzovat morální kredit jednotlivý­ch kandidá- tů. Mezi jednotlivý­mi rektory zaznívaly argumenty, zda do podmínek nedat i lustrační osvědčení. Ale musíme respektova­t, že ten systém je už nějak dlouhodobě nastaven, a já vnímám, že akademické prostředí chce současný stav zachovat. Do novely zákona, která nyní prochází Poslanecko­u sněmovnou, jsme dali navíc podmínku, že jmenování profesorů musí proběhnout dvakrát do roka, že je předává pan prezident, a více jsme specifikov­ali důvody pro neudělení profesury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia