Dnes Prague Edition

Nadřízení je chválí, studenti obdivují, Zeman kádruje

- Zuzana Taušová redaktorka MF DNES

Uznávaný fyzik Ivan Ošťádal vyhrává mezi studenty Matematick­o-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy ankety oblíbenost­i. Kolegové si ho cení jako člověka, který v komunistic­kém Českoslove­nsku takřka na koleně a s minimem prostředků zaváděl výzkumnou metodu, za kterou pak v roce 1986 dostali dva vědci z IBM Nobelovu cenu.

„Je nejen odbornou, ale i morální autoritou,“říká Josef Mysliveček, který pod Ošťádalový­m vedením získal doktorát.

Prezident Miloš Zeman ale Ošťádala hodnotí jinak. Dva dny před plánovaným ceremoniál­em přes média vzkázal, že nepodepíše jeho profesuru. Vadí mu prý jeho kontakty s StB za minulého režimu.

„Načasování tohoto výroku považuji za nefér, nedalo mi to prostor k žádné obraně. V minulosti jsem se nedopustil žádného neetického jednání a žádné informace jsem nepodával. Jsem veden na seznamech vojenské kontrarozv­ědky, protože jsem se po základní vojenské službě u protivzduš­né obrany státu zúčastnil jednoho cvičení, které právě vojenská kontrarozv­ědka organizova­la,“popisuje události z osmdesátýc­h let Ošťádal.

„Nikdy jsem nenabyl pochybnost­i o jeho jednání. Důvod, který zmínil prezident Zeman, navíc do pro- cesu vědeckého jmenování vůbec nepatří,“zdůrazňuje Vladimír Matolín, který je Ošťádalový­m přímým nadřízeným.

Předrevolu­ční minulost vyčetl Zeman i Janu Eichlerovi – dlouholeté­mu odborníkov­i na zahraniční vztahy. Prezidento­vi vadí Eichlerovo „předlistop­adové působení v propagandi­stických útvarech Českoslove­nské lidové armády“.

„Nechci hájit sám sebe,“reagoval stručně Eichler. Rektorce VŠE Haně Machkové podle svých slov předal své lustrační osvědčení.

Škola vydala prohlášení, ve kterém se postavila za jeho odborné znalosti. „V roce 2003 mu bylo uděleno vysoké státní vyznamenán­í Ordre de Mérite (Řád za zásluhy) prezidente­m Francouzsk­é republiky Jacquesem Chirakem,“připomněla rektorka, že francouzsk­ý prezident v jeho životopisu vady nenašel.

Naopak novější „škraloup“si prezident našel u historika umění Jiřího Fajta. Vyčetl mu, že si jako ředitel Národní galerie chtěl vyjednat speciální odměny od mecenáše galerie – Komerční banky.

„Postoj pana prezidenta mě vůbec nepřekvapu­je a je zcela v intencích jeho snah Českou republiku proměnit v nejzápadně­jší východní despocii. Měl jsem za to, že jsem splnil veškeré zákonem předepsané povinnosti pro udělení titulu profesora, zjevně jsem však cosi důležitého opomněl, možná obětní dary,“zhodnotil Fajt pro ČTK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia