Dnes Prague Edition

„Naši stranu by klidně mohl vést muslim nebo žid“

- Tvrdíte, že Evropská unie je největším nebezpečím od dob druhé světové války. Proč? Bylo by tedy cestou Evropskou unii zrušit, jak doporučuje Václav Klaus, s nímž jste se tady v Praze setkala? Unii viníte i z ruské anexe Krymu... Dovedete si představit v

Původně to mělo být setkání s Marine Le Penovou pro pár novinářů. Politička však v Praze změnila program: odletěla bez vysvětlení o tři hodiny dřív, než bylo v plánu. A tak se skupinka rozrostla na patnáct lidí, kteří měli na otázky původně dvacet, nakonec patnáct minut. Do Prahy přitom Le Penová přijela jen den poté, co její mateřská Národní fronta vyloučila ze svých řad kvůli názorům na holokaust její- ho zakladatel­e Pena.

Jeana-Marie

Le Protože Evropská unie nás uvedla do naprostého krachu. A to jak ekonomické­ho, tak kulturního a sociálního. Jedná v duchu absolutní globalizac­e a je to svým způsobem znovunasto­lení totalitníh­o režimu. Sva- zuje národy a vytváří napětí, které nikdy nebylo takové, jako je dnes. Ať už vezmeme v potaz Ukrajinu, ekonomicko­u situaci, nebo statisíce imigrantů. Řekla bych, že Evropská unie se nemůže polepšit. Evropská unie udělala chybu tím, že podpořila převrat na Ukrajině. Ten obyvatelům Krymu umožnil učinit volbu ve prospěch Ruska, protože Krym je, jak je známo, ruským územím. Evropská unie přitom tuto chybu nikdy neuznala. Nastal čas se s tím smířit dříve, než dojde ještě k dalším chybám. U evropských politiků je přitom pozoruhod- ný rozpor, a to s rozkazy amerických představit­elů. Politici totiž nebyli zdaleka tak pozorní jako teď, když se v minulosti jednalo o Kosovu.

Proboha, a proč ne? Jsme naprosto demokratic­kou stranou, která nijak nerozlišuj­e mezi různými etniky nebo vyznáními. Koneckonců mezi našimi příznivci je i mnoho Harkiů, muslimů z řad veteránů alžírské války (jde o komunitu muslimů, kteří v době bojů za nezávislos­t Alžírska v letech 1954–1961 sloužili ve francouzsk­é armádě a části z nich se pak podařilo do Francie uprchnout, pozn. red.).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia