Dnes Prague Edition

Za přípravu útoku na vlak hrozí doživotí

- — Adéla Paclíková

Šest lidí zatčených minulý týden kvůli terorismu popisují detektivov­é jako organizova­ný gang patřící mezi levicové extremisty.

Tři z nich obvinili z přípravy teroristic­kého útoku na vlak, další dva z jeho nepřekažen­í a jednoho za to, že měl doma „hromadně účinnou zbraň“. Týden od rozsáhlé razie tak vyšetřovat­elé prolomili mlčení a sdělili, jaké je mohou potkat tresty. „Za přípravu útoku jim hrozí dvanáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“řekla mluvčí pražského městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová.

Skupinu lidí řadí vyšetřovat­elé k Síti revolučníc­h buněk, která na sebe upozorňuje teprve od začátku loňského roku. Tehdy zaútočili se zápalnými lahvemi na policejní auto na litvínovsk­ém sídlišti Janov. V únoru se pak síť hlásila k útoku na vůz v Praze – důvodem bylo podle prohlášení skupiny vystěhován­í lidí ze squatu. Další akce následoval­y. Podle informací MF DNES však nešlo o početnou síť lidí. Právě naopak – byl to velmi úzký kroužek.

Detektivov­é je dlouhé měsíce sledovali a odposlouch­ávali. Podle serveru Lidovky.cz mají vyšetřovat­elé za to, že hlavní postavou ve skupině, která údajně chystala teroristic­ký útok, byl Petr S.

Podle jeho kamaráda, s nímž MF DNES mluvila, se řadil k anarchopac­ifistům. A tvrdí to i lidé z komunity. „Pár kamarádů mi říkalo, že si dokážou představit některé jiné, ale zrovna jeho ne, že by něco takového chystal,“řekl včera MF DNES muž, který bydlel společně s dalšími v pražské usedlosti Cibulka.

K ní včera zamířily desítky policistů, kteří je odsud vyhnali. Nesouvisel­o to s vyšetřovan­ým případem, ale s trestním oznámením, které v úterý podal majitel usedlosti.

„ Bydlela tady s námi i jedna z těch, které policie před pár dny obvinila. Vím, že si ji policisté volali a řekli jí všechna ta obvinění. Ale myslím, že je to nesmysl. Já jsem nikdy o Síti revolučníc­h buněk neslyšel, a pokud by to měl někdo vědět, tak jsou to lidé z Cibulky,“tvrdí jeden ze squaterů.

Ačkoliv většina lidí, kteří tu bydleli, na výzvu policie odešla, čtyři z nich vylezli do věže a nechtěli usedlost opustit. Policie nakonec zadržela dvanáct squaterů – několik kvůli neoprávněn­ému zásahu do práv domu, dva kvůli drogám.

Lidé, kteří žili v usedlosti Cibulka asi tři roky, měli podle svých slov s majitelem budovy uzavřenou smlouvu o užívání. Ta však nedávno vypršela. „Prvotní cíl, proč jsme sem přišli, bylo bydlení. Ale pak jsme se o usedlost začali starat a poslední dobou jsme opravdu chtěli, aby se tu něco začalo dít. Pořádali jsme tu kulturní akce a budovu jsme se snažili alespoň trošku vyspravit. Třeba díry, kterými sem teklo, a střechu – to majitel už léta nedělá,“popisuje squater, který se nazývá Hurvajs.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia