Dnes Prague Edition

Kancléře proklepnou tajné služby

Prověřován­í Vratislava Mynáře, který už před rokem a půl zažádal o bezpečnost­ní prověrku, mají nyní na starosti tajné služby. Čeká se na to, co o něm zjistí.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES Čekáme na tajné, řekl ředitel Od té doby nic

Ta otázka padla dosud na každém zasedání poslanecké komise pro kontrolu Národního bezpečnost­ního úřadu: Jak to vypadá s prověrkou kancléře prezidenta Miloše Zemana?

Vlekoucí se prověřován­í Vratislava Mynáře, který o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné zažádal už v prosinci 2013, totiž není problemati­cké pouze kvůli tomu, že jeden z nejvýše postavenýc­h úředníků nemá už přes dva roky, co je Zeman prezidente­m, potřebné osvědčení. Rovněž totiž vyvolává otázky ohledně celého procesu udělování prověrek, který má Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) na starosti.

„Zatím se na komisi vždy někdo na prověřován­í pana Mynáře zeptal,“potvrdil člen komise, poslanec František Vácha z TOP 09 a STAN. Podle předsedy komise, sociálního demokrata Adama Rykaly, téma Mynářovy prověrky otevírá ředitel NBÚ na jednáních i sám od sebe. „Nebývá to z iniciativy členů komise,“uvedl Rykala.

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil pak zpravidla poslancům popíše, co se právě kolem Mynářovy prověrky děje.

„Většinou šlo o procesní věci a hlavně termíny a lhůty, které pan Mynář využívá k přežití bez prověrky,“přibližuje Vácha.

Navrátil však nezachází do detailů, a tak se poslanci nedozvědí, zda zrovna NBÚ zkoumá neobvykle levný nákup Mynářovy strašnické vily od právníka Víta Širokého, nebo třeba pořízení luxusního SUV Range Rover pro Mynářovu nynější manželku Alex. Na včerejší schůzi komise obvyklý dotaz poslanců zástupci NBÚ – na komisi chodí ředitel Navrátil s jedním ze svých náměstků – předešli.

„Pan předseda nás dopředu upozornil, že se jedná o informace, které nesmíme předávat dalším osobám,“uvedl Vácha po včerejším jednání komise, na kterém byl kromě něj ze sedmičlenn­é komise už jen předseda Rykala. Ten na otázky ohledně včerejšího jednání neodpovědě­l. „Úřad teď ohledně prověrky pana Mynáře nic nešetří, čeká na vyjádření a zprávu tajných služeb, pak až začne jednat,“dodal Vácha.

Mluvčí NBÚ Radek Holý odmítl Navrátilov­o vystoupení před komisí komentovat, pouze odkázal na zákon, podle něhož ředitel úřadu předkládá členům komise zprávu o prověrkách. Vyřízení prověrky na stupeň přísně tajné obvykle předpoklád­á úřad do jednoho roku od podání žádosti, může však dobu prověřován­í prodloužit až na 27 měsíců. Pak už musí vydat finální verdikt. Roční lhůta Mynářovi sice uplynula již v prosinci loňského roku, jenže do ní se započítává jen doba, kdy úřad kancléře skutečně prověřuje.

A jak zjistila MF DNES, Mynář dodal většinu potřebných listin až koncem minulého roku, kdy mu NBÚ pohrozil, že řízení kvůli neustálému sabotování z jeho strany zastaví. Reálně tak může NBÚ Mynáře prověřovat třeba jen několik měsíců. Sám kancléř tvrdí, že o současném stavu svého prověřován­í nic neví.

„Velmi originální otázka. Žádné novinky bohužel nevím. Naposledy jsem v loňském roce odevzdal materiály, ke kterým jsem byl vyzván. Od té doby nic,“reagoval Mynář.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia