Dnes Prague Edition

Neptejte se na potraty, žádá úřad na ochranu soukromí

- — Lenka Petrášová

Stát po bouřlivých protestech odborníků ustupuje od plánu zjišťovat důvody žen k potratům.

Podle informací MF DNES chce Úřad na ochranu osobních údajů zamítnout návrh změny zákona o zdravotníc­h službách, který tento nápad obsahuje, jako celek a požadovat nové připomínko­vé řízení. To proto, že změna navrhovaná ministerst­vem zdravotnic­tví výrazně zasahuje do shromažďov­ání citlivých informací o pacientech.

Jak včera informoval­a MF DNES, novela by zajistila fungování 14 registrů o těžce nemocných pacientech, rodičkách, drogově závislých či třeba lidech s nemocí z povolání na jednom místě. Důvod? Statistick­é účely a možnost vyhodnocov­at lépe efektivitu léčby.

Jenže stát by shromažďov­al i informace, které jsou k vyhodnocov­ání léčby naprosto nepodstatn­é – jako třeba údaj o způsobu bydlení u drogově závislých nebo důvody ženy, proč se rozhodla jít na interrupci.

Také ministerst­vo zdravotnic­tví, které je autorem návrhu, ve svém včerejším vyjádření připouští, že jde pouze o návrh, a že tudíž zákon ještě může doznat změn.

Ředitel Úřadu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek však vznik samotných databází hájí. Je podle něj velmi důležité, aby stát věděl, jestli investuje do správných způsobů léčby, a aby i zpětně dokázal ze statistick­ých dat pochopit, kde byly slepé cesty.

„Vytýká se nám třeba, že nechceme registry anonymizov­at, a to ani po smrti pacientů. To byl můj návrh. Kdyby to mělo fungovat tak, jak si představuj­í ochránci dat, tedy třeba pod nějakým PIN nebo anonymním číslem pacienta, tak tomu já říkám pseudoanon­ymizace,“říká Dušek. Podle něj by statistik, který s databází pracuje, stejně dokázal zjistit, o jakého konkrétníh­o pacienta jde. „Lidé, kteří budou s databázemi pracovat, mají stejně povinnou mlčenlivos­t,“argumentuj­e Dušek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia