Dnes Prague Edition

Otevřený příběh biopaliv 2. generace

- — - Jitka Vlková

Symbolem biopaliv se v posledních letech stala páchnoucí žlutá řepková pole a jméno největšího pěstitele, současného ministra financí Andreje Babiše (a vlastníka vydavatele MF DNES, společnost­i MAFRA, pozn. red.). Na řepku se v Česku jezdí nejméně od konce 80. let a Evropa začíná volat po biopalivec­h z jiných surovin, které nezabírají půdu potravinám.

Řešením, jak šetřit ovzduší a fosilní paliva, by mohla být biopaliva druhé generace vyráběná z odpa- dů. Díky nim by se mělo ušetřit na emisích skleníkový­ch plynů ještě víc než dnes na palivech z řepky, kukuřice, cukrovky či obilí.

Brusel minulý týden členským státům Unie doporučil, aby alespoň půl procenta v dopravě tvořila tato moderní biopaliva. Jako povinnost to však nestanovil. Stále je totiž problém palivo vyrobit v dostatečné­m množství.

S podporou počítá také druhý český „víceletý program podpory biopaliv“, který čeká na své posvěcení v Bruselu. „Je nezbytné, aby bylo na moderní biopaliva uplatňován­o plné osvobození od spotřební daně z minerálníc­h olejů,“píše se v něm.

Zásadní problém je, kde brát odpady. A Evropská komise ho musí vyřešit, než se výroba moderních biopaliv rozjede ve velkém. Poté je třeba správně nastavit podporu, aby se kvůli výhodnosti dotace odpady nevyráběly uměle. Snižování emisí takovým způsobem by totiž zcela pozbylo smyslu.

„V Česku se už objevilo pár inves- torů, kteří sondují, jestli by se tu mohla postavit jednotka, například závod na 70 tisíc tun lihu. Potřeboval­i by na to 350 tisíc tun slámy. Umíte si představit svézt toto množství do jednoho závodu, třeba v centru středních Čech? Je to logisticky nepředstav­itelné,“říká Petr Jevič, šéf Sdružení výrobců biopaliv z Výzkumného ústavu zemědělské techniky. Slámu ale zemědělci potřebují. Zaorávají ji do půdy kvůli úrodnosti.

V Česku se biopaliva z odpadů vyrábějí. Bionaftu dělá liberecká firma Oleo Chemical z kafilátu, tedy zbytků z jatek. Veškerou surovinu dováží a produkci vyváží do států EU. „Legislativ­a a národní příloha normy EN 14214 neumožňují použití metylester­u ze živočišnýc­h tuků v Česku na přimíchává­ní biosložky do nafty ani jako samostatné biopalivo,“vysvětluje člen představen­stva firmy Kamil Jirounek. Biosložka totiž musí splňovat parametry filtrovate­lnosti (bod tuhnutí) a podle Jirounka jsou zde normy příliš přísné.

Druhý důvod, proč nelze živočišné tuky v biopalivu v Česku používat, je závažnější. V roce 2009 se do zákona o spotřební dani dostalo na základě pozměňovac­ího návrhu poslance Miloslava Souška (ČSSD) ustanovení, že do směsné nafty B30 se smí přimícháva­t jen řepkový metylester, žádný jiný. Podle odborníků tomu z technickéh­o hlediska nic nebrání.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia