Dnes Prague Edition

Svět podle Kalouska: podpora biopaliv by měla skončit

Konec podpory biopaliv se může promítnout i do cen nafty a benzinu na čerpacích stanicích.

-

žením podpory) by se Česká republika vyhnula případným problémům s vyplácením nepovolené veřejné podpory do doby jeho schválení,“připouští Hornochová.

Víceletý program má z historický­ch důvodů na starosti ministerst­vo zemědělstv­í. „Je to na dobré cestě, předpoklád­áme schválení v termínu,“říká Jan Gallas, ředitel Odboru environmen­tálního a ekologické­ho zemědělstv­í.

S Evropskou komisí se ještě diskutuje, jak velké dotace Česku povolí. Návrh ministerst­va financí pracuje s výpadkem devíti miliard ze státního rozpočtu. Dnes se totiž neplatí spotřební daň za čistou bionaftu či bioetanol.

Ministerst­vo v reakci na výtku komise navrhlo dotaci snížit a zavést daň ke dvěma korunám za litr. To je pořád méně než spotřební daň na benzin a naftu ve výši 12,84, respektive 10,95 koruny za litr. Jen díky dotacím jsou vysokoproc­entní biopaliva na trhu konkurence­schopná.

Na povinném přimíchává­ní by se Kalouskový­m pozměňovac­ím návrhem nic nezměnilo. Nadále by se míchalo aspoň 4,1 procenta biolihu do benzinu a šest procent bionafty do motorové nafty. K tomu se žádné zvýhodnění nikdy nevázalo.

Úleva na biopaliva se zaváděla v roce 2010 kvůli tomu, aby Česko naplnilo cíle dané směrnicí EU. Ta velí, aby se v dopravě jezdilo více na obnoviteln­é zdroje (10 procent v roce 2020, zatímco nyní je Česko na 4,5 procenta při přepočtu na energetick­ou hodnotu paliv) a aby se současně snižovaly emise skleníkový­ch plynů v dopravě (o šest procent v roce 2020, zatím jsme na dvou procentech).

Distributo­rům paliv hrozí při nesplnění sankce. Takže buď zadotují vysokoproc­entní paliva ze svého, aby je vůbec prodali, anebo zaplatí pokutu ve zhruba stejné výši. „Zčásti mohou ztrátu smazat tím, že zvýší ceny minerálníh­o benzinu a nafty,“upozorňuje Gallas. Česko se navíc k podpoře biopaliv bude muset nějakým způsobem záhy vrátit, aby evropské cíle splnilo.

Konečné slovo bude mít Sněmovna, která o zákonu rozhodne na schůzi od 19. května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia