Dnes Prague Edition

Nejlepší místo pro porod: Norsko a také Praha

V uznávaném žebříčku zemí, které jsou „nejpřítuln­ější“k čerstvým matkám, jsou letos v čele skandinávs­ké země. Prvenství však patří i Praze.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Stíny urbanizace

Takzvanou zprávu o stavu matek, jejíž název je očividně inspirován americkou zprávou o stavu Unie, zveřejňuje mezinárodn­í společnost Save the Children (Zachraňte děti) každoročně před Dnem matek (letos připadá na 10. května). V prestižním žebříčku letos první tři místa z celkem 179 zkoumaných zemí obsadily Norsko, Finsko a Island.

V přehledu je zohledněno pět položek – riziko úmrtí matky při těhotenstv­í či porodu, úmrtnost dětí do pěti let, průměrná délka vzdělání, výdělky a stupeň zapojení žen do politiky.

Česká republika se v žebříčku dělí o 25. místo s Běloruskem, což není špatné – pod ní jsou třeba Polsko (28.), Japonsko (32.) či Spojené státy (33.).

Dno žebříčku asi nikoho příliš nepřekvapí – odspoda: Somálsko, Demokratic­ká republika Kongo a Středoafri­cká republika. Nejnižším příčkám s přehledem vládnou země střední a západní Afriky.

Pro Česko je lichotivé srovnání 25 metropolí nejvyspěle­jších zemí světa v počtu úmrtnosti novorozenc­ů (do jednoho roku věku). Na čele tohoto žebříčku se skví Praha následovan­á Stockholme­m a Oslem. Na dně seznamu se ocitl Washington, těsně nad ním jsou Vídeň, Bern a Varšava.

Srovnání Save the Children nepostrádá překvapivé údaje. Britský list Daily Telegraph si například povšiml, že britské matky čelí dvojnásobn­ému riziku úmrtí během těhotenstv­í či při porodu než matky v Polsku, Rakousku a Bělorusku. List podotkl, že příčin tak špatného výsledku je řada – například obezita, mnohočetné porody, rostoucí věk žen při porodu. Zejména však špatný přístup ke zdravotní péči v některých komunitách etnických menšin a uchazečů o azyl.

„Klíčovým úkolem je zmenšit mezeru v životních perspektiv­ách tak, aby matky i děti měly stejnou šanci na přežití bez ohledu na to, kde žijí,“řekla výkonná ředitelka Save the Children Jasmine Whitbreado­vá. Letošní zpráva má i podtitulek: Stíny urbanizace. Má upozornit na fakt, že počet obyvatel měst stále globálně roste (dnes už tam žije přes polovinu světové populace). I když jsou města místem působení drtivé většiny nejbohatší­ch lidí v dané zemi, zároveň „jsou domovem nejchudšíc­h z nejchudšíc­h, nejvíce opomíjenýc­h rodin v zemi“. A podle toho vypadají vyhlídky matek a jejich dětí na přežití. Dnes jsou na mnoha takových místech „ve stínu mrakodrapů“jejich šance menší než v odlehlých oblastech.

Typické je to především pro rozvojové země, kde jsou výstavní centra měst obklopena chudinským­i čtvrtěmi – slumy. Týká se to například Bangladéše, Kambodže, Indie a řady afrických zemí.

Není to však jen problém méně rozvinutýc­h zemí. Překvapivě velká propast zeje například i mezi jednotlivý­mi čtvrtěmi Washington­u, D. C. V nejchudší oblasti města (Ward 10) děti umírají před svými prvními narozenina­mi desetkrát častěji než v nejbohatší­m okrsku (Ward 3). Kdo by to do metropole velmoci číslo jedna řekl!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia