Dnes Prague Edition

Národní fotbalový stadion postaví Fico. Pro Slovan

- — Luboš Palata

Opakovaný vtip není vtipem. Slovenský miliardář Ivan Kmotrík se pokusil zopakovat nápad jiného slovenskéh­o oligarchy Juraje Širokého. Ten nechal za peníze hlavního města zrekonstru­ovat stadion svého hokejového klubu Slovan Bratislava, na nějž napojil hotel Hilton, který po čase získal plně do svého vlastnictv­í.

Kmotrík, který vlastní fotbalový tým Slovanu, se něco podobného pokusil zopakovat o pouhých pár set metrů dál, když chtěl k Národnímu fotbalovém­u stadionu přistavět kancelářsk­ý a bytový mrakodrap. Na Národní stadion (který má být zároveň domovským stadionem Kmotríkova Slovanu) mu měl přispět stát, a to 27 miliony eur (asi 750 milionů korun). Jenže od roku 2011 se i na Slovensku něco změnilo a Kmotrík začal mít s opakováním Širokého podnikatel­ského tahu problémy. Ty skončily na prokuratuř­e s tím, že město vypovědělo Kmotríkovi nájemní smlouvu.

Kmotrík proto v těchto dnech oznámil, že z projektu odstupuje a přenechává ho plně státu. Premiér Robert Fico na to bleskově zareagoval a oznámil záměr Národní fotbalový stadion na Tehelnom poli dostavět jen ve státní režii. „Protože pan Kmotrík, který stojí jako majitel za Slovanem, oznámil, že se nadále nemíní angažovat ve výstavbě Národního fotbalovéh­o stadionu, myslíme si, že je třeba přijmout rázné rozhodnutí. Vláda Slovenské re- publiky jde do toho,“uvedl Fico. S tím, že výstavbu bude kompletně financovat, ovšem bez mrakodrapu a komerčních prostor, které plánoval Kmotrík.

Stadion by měl být podle Fica hotový v roce 2017, byť v současnost­i je na jeho plánovaném místě pouze stavební jáma a uklizená plocha, z níž zmizel zbouraný legendární sta- dion Tehelné pole. Kapacita nového stadionu má být 20 tisíc diváků.

Stále je však otázkou, zda stát stadion zaplatí kompletně, protože vláda má připravený­ch jen původních 27 milionů eur. Náklady na stavbu, jež má kromě reprezenta­ce sloužit právě Kmotríkovu Slovanu, mohou totiž být až dvojnásobn­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia