Dnes Prague Edition

70 let poté: Dědečku, díky za vítězství!

Moskva se chystá velkolepě slavit 70. výročí konce války. A že nepřijedou západní politici? Stejně je to náš svátek, říkají někteří Moskvané.

- Iveta Polochová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Moskvě

„Jak to, že ne? Mám dvě! Tahle je letošní a tahle loňská,“směje se pětatřicet­iletá Taťána Klokovová a obrací batoh, z něhož visí dvě černo-oranžové stužky. Jedna se takřka leskne, u druhé už skoro splývá původní oranžová s černou a je jasné, že na batohu už visí dlouho.

Taťána na kohosi čeká na Novém Arbatu v centru Moskvy a vyhřívá se přitom na slunci. Za jejími zády se skví obří nápis na místním kině: Vítězství, 70 let. Vedle vzhlíží namalovaná bílá holubice, zobák namířený k černo-oranžové stuze.

Ty jsou skoro všude. Zdobí stánky s tretkami na Arbatu, lítací dveře do metra, klopy průvodčích ve vlaku. Občas povlávají z antén aut, dámských kabelek, s jejich charakteri­stickými barvami se dá koupit i vodka či letní žabky.

Svatojiřsk­é stužky. Ruský symbol vojenské cti s trochou nadsázky zaplavuje zemi. Spolu s oněmi bílými holubicemi, číslem 70 a hesly: Den ví- tězství, Děkuji dědovi za vítězství či Nezapomenu. Rusko se chystá na jeden ze svých nejdůležit­ějších svátků.

Vítězství ve Velké vlasteneck­é válce, jak říkají Rusové. Letos budou oslavy velkolepěj­ší, slaví se sedmdesáté výročí. Pro Rusy, jichž za války zemřelo na 27 milionů, je Den vítězství posvátný. Většinou se shodují: kdyby tehdy nebylo našich dědůvojáků, my bychom dnes nebyli.

Vše směřuje k sobotě, kdy přejde obrovská vojenská přehlídka na Rudém náměstí. Napochoduj­e na ně 16 tisíc vojáků, povalí se jím 200 vojenských vozidel, nad hlavami hostů prezidenta Vladimira Putina proletí 150 letadel a helikoptér.

Ovšem to, jakým způsobem se před Dnem vítězství rojí svatojiřsk­é stužky, začalo už vadit i některým válečným veteránům. Jedna jejich asociace dokonce hodlá požádat vládu, aby použití symbolu omezila zákonem a specifikov­ala, za jakých okolností ho lze nosit. A také pokutovala podnikavce, kteří na něm profitují. „Je nemorální je prodávat. Takoví lidé nemají duši a čest. Není to byznys, je to paměť,“zlobí se i sedmadvace­tiletá Olga Knjazeva. Sedí na Arbatu nedaleko stánku, kde stužky s odznakem prodávají za sedmdesát rublů.

Černo-oranžové pruhy coby symbol vojenské cti se v Rusku zrodily už za vlády Kateřiny Veliké, která zavedla Řád svatého Jiří coby nejvyšší vyznamenán­í impéria. Jeho součástí byla právě stuha se třemi černými a dvěma oranžovými pruhy, jež měly podle některých výkladů představov­at střelný prach a oheň. Před deseti lety začali stužku nosit i řadoví Rusové. Právě v souvislost­i s kulatým výročím konce války. Novináři z agentury Ria Novosti tehdy přišli s nápadem rozší- řit symbol mezi lidmi, a uctít tak 9. května oběti války. Rusové se nápadu nadšeně chopili a hbitě ho využily i úřady.

Stuha ze starého řádu nabyla nový rozměr – stal se z ní politický symbol ruského patriotism­u a loajality ke Kremlu. Pak přišla revoluce na Ukrajině, ruská anexe Krymu a boje na východě Ukrajiny, kde si barvy svatojiřsk­é stužky vzali za své proruští separatist­é...

Rusové většinou tvrdí, že stužky nosí hlavně z úcty k předkům. „Pro mě je to velmi osobní. Den vítězství i stužka. Praděda bojoval v Berlíně, kde padl. Děda šel do války v šestnácti, bojoval v Japonském moři. Válku přežil, zemřel před dvěma lety. Dostal Řád Alexandra Něvského,“říká Olga Knjazeva.

U dalších je cítit, že stužka pro ně může symbolizov­at víc. Byť to popírají. Jenže, co když přijde řeč na východ Ukrajiny? „Ten patřil vždycky k Rusku,“tvrdí Taťána Klokovová. „Rusko tam nemá vojsko, jsou tam dobrovolní­ci. Američané tam cvičí vojáky, ale nepřiznají to,“říká třiatřicet­iletý automechan­ik z Karélie, jenž se představil jako Denis.

Pro režim je tak Den vítězství další příležitos­tí, jak vedle ukázky vojenských svalů utužovat u národa patriotism­us. A že nepřijedou západní političtí lídři? „To je jejich věc. Pro mě je to velký svátek, a kdo přijede, nebo ne, mě nezajímá,“přemýšlí Olga Knjazeva. „Trochu jsem z toho smutná, ale ať si klidně sedí doma. Je to náš svátek,“dodává Taťána Klokovová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia