Dnes Prague Edition

Ruský tank T-15 střílí sám. A hodně daleko

- — Milan Vodička

Co vás na tom tanku nejvíc šokuje, je totálně neruská filozofie: voják už není na odpis jako v časech, kdy se říkalo „nás mnógo“a podle toho se i plánovaly ztráty.

Nový tank T-15, který Rusko představí na přehlídce 9. května, se snaží chránit osádku jako oko v hlavě – a lidé mají i podobné umístění: nejsou ve věži, nýbrž sedí dole na místě řidiče ve zvláštní obrněné kapsli, která je ještě chráněna pancéřovým trupem tanku. Mají tak velkou šanci přežít i přímý zásah věže či spodku tanku. Kapsle má dokonce aktivní tlumicí systém, jakýsi protipohyb, jenž ochrání tankisty před smrtícím zrychlením při zásahu.

Ale jsou tady i jiné vychytávky. Tank má radarové vybavení jako stíhačka, takže systém řízení palby a obrany může podle Der Spiegelu najednou registrova­t 40 pozem- ních a 25 vzdušných objektů v okruhu 100 kilometrů. Když na tank poletí raketa, radar ji zachytí a sám vyšle řízenou střelu, která ji zničí. Bude odpálena hlavní stejně jako granáty. Kromě toho může tank být vybaven ještě střelami Kornet, jež se tepelně navádějí na tanky nebo vrtulníky vzdálené až 12 km.

Tankisté vše ovládají na dálku, už nikdo nestrká náboj do komory a nekouká do mířidel. Vše se odehrává přes kamery, tepelné senzory, radar a počítač. A vše je automatick­é: věž se točí sama, kulomet na ní je ovládán dálkově z nitra kapsle.

Zní to jako sci-fi a také to tak trochu je. Tenhle tank je nová špička, protože americký Abrams je už jiná generace. T-15 může uhánět až osmdesátko­u, kdežto Abrams šedesátkou.

Odborníci z detailů vyčtou, kam se ubírají myšlenky ruských maršálů. Například pancéř je sice z vícevrstvé­ho kompozitu, což ho dělá opravdu odolným, ale nejzajímav­ější na něm je, že je vykoumán tak, aby nekřehnul v extrémně krutých mrazech. Ne těch ruských, jaké zažil wehrmacht před Moskvou, nýbrž v těch arktických. Americký list Army Times z toho vyvozuje „zájem ruské armády o Arktidu“.

Ale má to i Achillovu patu. Tank je dnes podle expertů spíše dinosaurem bojiště, kde budou mít stále větší význam mnohem křehčí zbraně, jako jsou drony odpalující řízené střely nebo počítačoví válečníci. To však nic nemění na věci, že až ruská armáda bude touhle novinkou vybavena, bude mít nejmoderně­jší tank světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia