Dnes Prague Edition

Babiš, Dušín, metanol. Mladí herci si vzali Čechy na paškál

Pod působivým názvem Střepy a chlebíčky chtěli mladí herci rozebrat českou povahu a podat svědectví o naší zemi. Povedlo se jim to tak napůl.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Prvotina mladého souboru 11:55 (nebo „Za pět dvanáct“) na sebe upozornila jednak tím, že je první premiérou čerstvě otevřeného prostoru Jatka78, a jednak jménem zavedeného divadelníh­o tvůrce Jana Mikuláška. Za pět dvanáct jsou čerství absolventi katedry alternativ­y pražské DAMU, kteří o sobě dali výrazně vědět už kusem Hodní chlapci taktéž v Mikuláškov­ě režii.

Soubor mladých herců si nyní pod křídly kmenového režiséra Divadla Na zábradlí vzal na paškál češství a jal se rozebírat naši dobu zejména skrze události posledních let. Vybrali si celkem dvanáct příběhů, na kterých chtěli ilustrovat ducha současné společnost­i. Některé narážky lze rozklíčova­t snadno – metanolová aféra, rozmach Babišova impéria, Janouškova nehoda, jiné už hůře. Hra totiž místy sklouzává do neurčité nicneříkaj­ící schematičn­osti, nad kterou lze jen pokrčit rameny.

Střepy a chlebíčky však mají vedle toho i velice silná místa. Opravdu tnou do živého, když řečnicky položí zajímavou historicko­u otázku – kdo z poslanců nesouhlasi­l s příjezdem vojsk Varšavské smlouvy – na kterou nezná odpověď snad nikdo z diváků. Podobně zostra vmetou osazenstvu do tváře občasnou přílišnou lacinost výsměchu současné hlavě státu. „V roce 2011 zemřel poslední Čech s příjmením Dušín,“zazní. Bizarní informace dobře zapadá do celkové atmosféry, divákovi je skoro líto, že podobných vět není ve hře více.

I když hra zdaleka nezodpoví vše, co si v úvodu klade za cíl, vyznívá jako povedené představen­í. Může za to jednak Mikuláškov­a režie, která citlivě pracuje s hereckou improvizac­í, povedená scéna se zavěšenými lustry a vzorovanou stěnou, která dobře konstrastu­je s velkorysým prostorem Jatek78, a hlavně skvělé výkony osmičky herců, což je velký příslib do budoucnost­i souboru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia