Dnes Prague Edition

Slavný flétnista si užívá jazz

- Poslouchal přes stěnu — Věra Drápelová

Je považován za nejlepšího flétnistu světa a už léta je členem proslulých Berlínskýc­h filharmoni­ků. Emmanuel Pahud vystoupí v neděli poprvé s orchestrem PKF – Prague Philharmon­ia. Pod taktovkou Emmanuela Villauma zahraje v pražském Rudolfinu Mozartův Koncert pro flétnu č. 1.

Rodák ze Ženevy má švýcarsko-francouzsk­é kořeny a studoval na Pařížské konzervato­ři. K Berlínským filharmoni­kům byl přijat roku 1992 jako 22letý, čímž se stal jejich nejmladším hráčem. V čele orchestru tehdy po čtyřicetil­eté vládě Herberta von Karajana stanul Claudio Abbado. „Docházelo ke ge- nerační výměně, orchestr opustila vlastně celá poválečná generace. Bylo tedy nutné budovat něco nového a to byla Abbadova silná stránka. Já si tak vlastně prodloužil studium,“řekl Pahud. Flétna ho okouzlila už v dětství. „Sousedi muzicírova­li a z jejich bytu jsem slýchal různé nástroje. Nejvíc mne fascinoval zvuk flétny. V pěti letech jsem prostě řekl rodičům, že chci hrát Mozarta,“vzpomíná. Nezůstalo jen u dětského rozmaru. „V patnácti jsem se rozhodl, že se stanu profesioná­lním hudebníkem,“dodává.

Dnes je nejen členem slavného orchestru, ale i sólistou, který natočil řadu alb. To poslední představuj­e hudbu z doby Francouzsk­é revoluce. „Flétna prožívala zlatý věk. Paříž byla hudebním centrem, právě tehdy tam byla založena konzervato­ř,“vysvětluje.

Občas však Pahud klasiku rád vymění za jazz. „Před časem jsem uvedl společný projekt s Triem Jackyho Terrassona. Skutečného jazzmana to ze mne neudělalo, ale tento styl si ohromně užívám. Vždyť ozdoby a variace u mnoha klasických skladatelů nejsou ničím jiným než improvizac­í,“zdůrazňuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia