Dnes Prague Edition

Politici v čínské romanci vítali „první vlaštovku před

Velký sál pražské Lucerny hostil slavnostní předpremié­ru čínského filmu natáčeného v Praze. Romance Jen my víme kde vejde do našich kin na podzim.

- Dvě miliardy lidí na síti Porazila Hollywood Ve stopách babičky

listová z ministerst­va kultury. Projevy nebraly konce, padaly výroky o „kulturním mostu mezi národy“či „první vlaštovce spolupráce, která přinese další ovoce“, protože „diváci obou zemí už se těší na seriál s Krtečkem a pandou“. Mezi vzletnými slovy paradoxně nezaznělo to klíčové: obchod. Snímek Jen my víme kde se měl původně točit v Paříži, nakonec se čínský štáb nechal zlákat do Prahy, kde z celkového rozpočtu 109 milionů korun utratil 39 milionů a z nich dvacet procent, necelých osm milionů, dostal zpět coby takzvané pobídky. Znamená to investici do budoucnost­i – a do turistiky. Režisérka, producentk­a a herecká hvězda snímku Sü Ťing-lej potvrdila, že byla Prahou nadšena, a pokud najde vhodné téma, ráda tu bude točit znova. „Navštěvova­li jsme zdejší kluby, ochutnával­i pití, procházeli se ve tři ráno po Karlově mostě, prostě byly to nádherné tři měsíce,“vyprávěla filmařka, jejíž jméno v titulcích umí zařídit v čínských kinech tržby 330 milionů korun. „Odmala znám Milana Kunderu a obrazy vaší krajiny, proto mě Česko lákalo,“dodala herečka, jejíž tvář známe u nás z děl Válečníci nebo Město zločinu.

Hlavně ji však znají v Číně, kde je tak populární, že její poznámky na Twitteru o natáčení v Česku sledovala půlka země a webové stránky filmu měly před premiérou téměř dvě miliardy návštěvník­ů. U nás se za úspěšný považuje film se třemi sty tisíci diváky; jak vypadá hit v čínském měřítku? „Od únorové premiéry vidělo naši romanci deset milionů lidí, další desítky milionů očekáváme od uvedení v televizi a na internetu,“potvrdila Sü Ťing-lej pro MF DNES. S úsměvem dodala, že má pro nás ještě jednu dobrou, byť pro sebe spíše špatnou zprávu. „Čínské diváky nadchla krása Prahy víc než film sám, takže se mnozí z nich rozhodli, že do Česka pojedou,“ohlásila příliv asijských turistů. Příběh se už promítá také v Hongkongu, na Tchaj-wanu a omezeně ve Státech. Podle Sü Ťing-lej umí čínský film doma konkurovat Hollywoodu, její romance v tamních kinech porazila světový hit Hunger Games. Při výrobě romantické „reklamy na Prahu“zaměstnala čínská produkce zdejší profese včetně architekta Milana Býčka, kostýmní výtvarnice Kataríny Hollé i několika herců v menších rolích. A o čem vlastně Jen my víme kde vypráví? Čínská studentka přijede do Prahy, aby zapomněla na zradu přítele, a kromě nové lásky tu najde jednak dávnou stopu své zesnulé babičky, kterou kdysi miloval jistý Josef Novák, jednak krásy naší země včetně hudby, krojů, staroměsts­kých zákoutí i moderních nočních klubů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia