Dnes Prague Edition

Šest set let od zařazení Wycliffa na index

-

Výročí Jana Husa nám v drtivé většině splývá s tím jediným horkým dnem na počátku července. Ale když je letos tak dokonale kulaté, sluší se už nyní připomenou­t, že osud betlémskéh­o kazatele byl fakticky zpečetěn od 4. května 1415.

Toto pondělí před šesti sty lety totiž koncil v Kostnici zavrhl učení radikálníh­o reformátor­a Johna Wycliffa, který Husa rozhodujíc­í měrou inspiroval. Nejdříve se likvidoval­y názory, pak jejich hlasatel. Na rozdíl od našeho reformátor­a měl Angličan z Yorkshiru štěstí – byl v době koncilního verdiktu už dávno mrtev. Coby prominentn­í oxfordský profesor si však koledoval o podobný odsudek už dávno. Na Merton College začal rozvíjet natolik neortodoxn­í učení, že je poprvé odmítl papež Řehoř VII. už v roce 1377, sedm let před Wycliffovo­u smrtí. Takže mu také šlo trochu o život. Řím byl naštěstí daleko a anglická averze k papežství mezi šlechtou poměrně vysoká. A koncil také řešil důležitějš­í otázky, především existenci dvoj- a později i trojpapežs­tví. Existence dvou pontifiků tehdy ještě leckoho znervózňov­ala.

A co že to tak hrozného Wycliff hlásal? Pro ty, kteří středověk považují za temnou, bigotní a myšlenkově sterilní dobu, je Wycliffovo učení docela „jízda“. Nahlas říkal, že v Bibli není jediný důvod pro existenci papežství, vadilo mu bohatství církve, autorita koncilu, který si podle něj „ohýbal“Bibli podle potřeby. Doporučova­l zrušit celibát, poutě, prodej odpustků i modlitby ke svatým. Vadily mu kláštery i kněžská imunita v případě spáchání trestného činu. A vůbec, když kněz hřešil, přestával podle něj být knězem. Tenhle vysoce moralistic­ký názor doputoval i do Čech. Ale nedosti na tom.

„Anglie nepatří žádnému papeži. Je to člověk jako každý jiný, poddaný všem hříchům,“napsal v roce 1376 ve spisku, v němž horoval de facto pro sekulariza­ci státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia