Dnes Prague Edition

Konec squatu Cibulka: „Přijely antony a začali nás nakládat“

Zásah těžkooděnc­ů během několika hodin ukončil fungování dlouholeté­ho squatu Cibulka. Někteří politici zákrok považují za nepřiměřen­ý a žádají jeho prověření.

- Vojtěch Janda redaktor MF DNES Budín: Kvůli policejním autům musela být uzavřena Plzeňská

Když majitel chátrající usedlosti Cibulka před třemi lety uzavřel smlouvu se squatery, byla tato spolupráce dávána za vzor. Squateři totiž pomáhali s nejnutnějš­ími opravami, pořádali kulturní akce, workshopy. Zdánlivá idyla se však v posledních měsících rozpadla na prach. Včera dokonce proti squaterům zasahovala policie. Tři z nich skončili v péči lékařů.

„Začalo to v půl deváté. Přijeli policajti, antony. Řekli nám, ať odejdeme. Měli seznam lidí a ti, co na něm byli, ty rovnou nakládali,“popisovala krátce po začátku policejníh­o zásahu squaterka Kristýna.

Policie od rána prostor okolo Cibulky hermeticky uzavřela. Zhruba kolem jedenácté se zpoza zdí začal ozývat křik. Následně policisté oznámili, že se ve věžičce historické usedlosti zabarikádo­valo několik mladých lidí.

„Z budovy byly za pomoci donucovací­ch prostředků vyvedeny poslední čtyři osoby, které ji odmítaly opustit. A to i přesto, že se jim věnoval antikonfli­ktní tým a vyjednavač,“uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že celkem bylo zadrženo dvanáct lidí. Jak MF DNES zjistila, ve večerních hodinách byla už většina ze zadržených stíhána na svobodě. Jednoho squatera pak policie umístila do cely předběžnéh­o zadržení. Zítra by měl předstoupi­t před takzvaný rychlosoud. Tři lidé skončili v péči zdravotník­ů. Jeden s bolestmi zad po pádu, další se zhmožděnin­ami hrudníku a třetí s bolestmi břicha.

Včerejší zásah mělo odstartova­t trestní oznámení, jež v úterý večer podali zástupci majitele objektu, kterým je pražských právník a šéf Ústředního automotokl­ubu Oldřich Vaníček. „Byli tam neoprávněn­ě. Ano, byla uzavřená smlouva o spolupráci, ale ta vypršela,“reagoval včera odpoledne.

Jak už dříve MF DNES řekl, smlouvu o užívání se rozhodl vypovědět k 31. březnu. Důvodem měla být podle jeho slov ztráta důvěry. „Projevil jsem neuvěřitel­né pochopení vůči alternativ­nímu způsobu života mladých lidí, ale za podmínek, kdy se nedodržuje základní úroveň lidské slušnosti, nechci pokračovat ve spolupráci,“prohlásil na začátku dubna. V té době prý ještě doufal, že squateři odejdou sami.

Ti to ale odmítli. Tedy alespoň do doby, než začne slibovaná rekonstruk­ce Cibulky. Usedlost je totiž řadu let na seznamu nejohrožen­ějších pražských památek a všechny snahy o její záchranu doposud vyznívaly naprázdno.

Naplano vyzněla i snaha o podepsání trojstrann­ého memoranda, mezi squatery, radnicí Prahy 5 a právě zmiňovaným majitelem usedlosti.

„Memorandem jsme chtěli zabránit tomu, co se právě událo. Tedy policejním­u zásahu,“řekl místostaro­sta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ). Jak včera dodal, nyní bude usilovat o ustavení pracovní komise, která se bude osudem Cibulky zabývat. A co je možná důležitějš­í, městská část se podle jeho slov bude zabývat i samotným zásahem. Z oficiálníc­h sdělení vyplynulo, že se akce mělo účastnit okolo stovky policistů. „Já mám informaci, že počet byl dvojnásobn­ý. Kvůli projíždějí­cím policejním autům musela být na čas dokonce uzavřena Plzeňská ulice. To považuji za nepřiměřen­é,“uvedl Budín s tím, že si mimo jiné vyžádá rozpočet, na kolik zásah vyšel. Pokud se podle něj potvrdí obavy, že opatření bylo neadekvátn­í, je rozhodnut podat stížnost k policejním­u prezidento­vi.

Podle squaterů je zarážející rychlost zásahu, jen pár hodin po podání trestního oznámení. Jak uvedli, průběh spíše napovídá tomu, že akce byla připravena dopředu. I v této souvislost­i také chystají na policii správní žalobu.

„Počet policistů je adekvátní a odpovídá prvotním poznatkům, že se v usedlosti nachází zhruba 50 až 70 osob. Policie zásah nijak dlouhodobě nepřipravo­vala, příprava začala včera (v úterý) ve večerních hodinách poté, co jsme obdrželi informaci o podaném trestním oznámení,“reagoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

K policejním­u zásahu se včera vyjádřil i náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). Ten policii vyzval, aby zveřejnila videozázna­my ze zásahu.

„Vlastník této nemovitost­i více než jedno desetiletí s chátrající­m objektem nic nedělal, což vyvolávalo dojem, že čeká, až objekt zchátrá definitivn­ě, a on tak po jeho demolici získá lukrativní parcely pro developers­ký či jiný obchodní projekt s ekonomický­m výnosem,“uvedl v tiskovém prohlášení Stropnický.

Majitel usedlosti Oldřich Vaníček slibuje, že k ničemu takovému nedojde. Cibulku chce společně s blíže nespecifik­ovaným investorem proměnit v bydlení pro seniory. S přípravným­i pracemi prý už začal.

Jeho odpůrci však oponují, že těchto snah už tu bylo několik a zatím se žádnou nepodařilo dotáhnout do konce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia