Dnes Prague Edition

Piráti jako nezvyklý magistrátn­í úkaz. Stojí totiž na pomezí opozice a koalice

ODS a TOP 09 pirátům vytýkají, že patří mezi nejlépe placené řadové zastupitel­e. Ti na oplátku kontrují: „Jen více pracujeme pro město.“Jenže právě to je staví do role opozice, která se občas chová jako koalice.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Piráti jsou na magistrátu poněkud zvláštním a dosud nevídaným úkazem. Opozice jim sice vytýká, že si účtují za práci zastupitel­ů moc peněz, ale na druhou stranu tato čtyřhlavá skupinka ukazuje jiný přístup. Sami tomu říkají „konstrukti­vní opozice“, což v praxi znamená, že sice zkritizují, co se dá, ale současně nabízejí vlastní řešení problémů.

Dosud totiž na magistrátu platil nepsaný zvyk, že opozice především kritizuje a s vlastními nápady přichází málokdy. A když už s nějakým přijde, tak to obvykle vláda shodí se stolu a politici se kvůli tomu pohádají. Právě to piráti nyní mění. Například se výrazně podíleli na řešení průšvihu Opencard a s pověřením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jednají za město s firmou EMS.

„Také připravuje­me spuštění projektu Opendata. To je zveřejňová­ní informací o městě takovým způsobem, aby je mohl využívat i komerční sektor třeba pro vývoj mobilních aplikací. Současně pak bude práce magistrátu transparen­tnější,“uvedl jiný příklad pirát Jakub Michálek. Na postoji strany nevidí nic nezvyklého – zkrátka prý nechtějí jen nadávat.

Ochota rady s nimi tak úzce spolupraco­vat přitom souvisí s křehkostí koalice a faktem, že Praha nemá radního pro IT. Primátorka potřebuje každý hlas, a když piráti odmítli vstoupit do koalice přímo, spolupracu­je s nimi alespoň tímto netradiční­m způsobem.

„Není tak vůbec jasné, zda jsou ještě opozice, nebo už koalice,“uvedla nedávno Alexandra Udženija (ODS). „Sice navrhují řešení, ale to musí odhlasovat rada. Odpovědnos­t za rozhodnutí tak neponesou piráti, ale vedení města,“dodal za opoziční TOP 09 Václav Novotný.

Poněkud neprůhledn­ý postoj pirátů mate nejen jiné strany, ale podle politologa Kamila Švece z toho mohou být nesví i voliči. „Vymezení typu ‚sice jsme opozice, ale fakticky pracujeme s koalicí‘ je nečitelné. Je to hra na obě strany. Jak se v tom má volič vyznat a co může čekat, když se strana tváří opozičně, ale ve spoustě případů spolupracu­je,“uvedl Švec s tím, že si tak piráti mohou škodit. Podle něj je to otázka míry – je pozitivní, když opozice něco dělá, ale konkrétně piráti stojí na půli cesty.

„Ale my nemáme žádné pravomoce, veškerá odpovědnos­t leží na vedení města. Navrhujeme řešení věcí, v nichž se cítíme kompetentn­í, a rada rozhoduje,“shrnul po- stoj pirátů Michálek. Novotný však říká, že si nechávají jako zástupci opozice vyplácet příliš velké odměny za práci zastupitel­ů. „Proto si myslím, že oni nejsou reálnou opozicí. Pokud jsou systémově placení koalicí, pak je to spíše hra na opozici,“dodal.

Na odměny pirátů poukázala Udženija. „Za prosinec, leden a únor inkasovali čtyři piráti přes sto padesát tisíc korun,“zdůraznila. Podle jejích podkladů dostal například Michálek přes 51 tisíc korun a Ondřej Profant 54 tisíc (oba za tři měsíce). Běžná měsíční odměna zastupitel­e přitom lehce přesahuje pět tisíc. Piráti, a nejen oni, si plat- by účtují jako „osoby samostatně výdělečně činné“, což jim umožňuje počítat odměnu podle množství odpracovan­ých hodin. „Průměrně bereme deset až dvacet tisíc korun měsíčně podle toho, jak dlouho pracujeme. My jako jediní jsme celý pracovní úvazek na magistrátu a logicky je tedy náš počet hodin největší,“vysvětluje Michálek s tím, že kvůli svému současnému politickém­u angažmá se dočasně vzdal práce advokátníh­o koncipient­a.

Hodinová sazba za práci zastupitel­e je 450 korun před zdaněním. Piráti chtěli sumu v dubnu snížit na 280 korun, ale jejich návrh v zastupitel­stvu neprošel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia