Dnes Prague Edition

Depresemi a vyhořením trpí třetina pracujícíc­h Čechů

-

Tři z deseti pracujícíc­h Čechů a Češek od 25 do 65 let trpí depresemi. Hrozbu vyhoření cítí 34 procent lidí. Zdravý životní styl dodržuje jen necelá pětina dotázaných.

Ukázal to výzkum psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a agentury STEM/MARK. Loni na podzim se do něj zapojila víc než tisícovka lidí mezi 25 a 65 lety.

Podle expertů jsou deprese, stres a vyhoření v Česku poměrně časté, souvisí to i s pasivním životním stylem a nadměrným pitím alkoholu.

Mírné projevy deprese v posledním měsíci mělo 13 procent lidí, střední příznaky každý devátý člověk a závažné sedm procent dotázaných. Depresivní projevy mělo 22 procent žen a 15 procent mužů. Nejvíc se vyskytoval­y u lidí mezi 35 a 44 roky a nad 51 let. Každý stý člověk řekl, že vážně uvažuje o sebevraždě.

Se svou prací je spokojeno 62 procent lidí. Důvodem k nespokojen­osti bývá hlavně plat, s ním je spokojeno 38 procent dotázaných.

Čtyři pětiny lidí míní, že by jejich stresovou zátěž zmírnilo zvýšení výdělku a další benefity, jako třeba delší dovolená. Třicet procent žen a mužů zvažuje odchod ze svého nynějšího místa.

Lidé s depresemi bývají pasivnější, méně se snaží problém zvládnout a řešívají ho alkoholem a užíváním léků. Jen šest procent těchto osob s depresí žije zdravě. U lidí bez potíží to je pětina. Deprese se projevuje dlouhodobě smutnou náladou, ztrátou energie, plačtivost­í, nižší výkonností. Nejvážnějš­í stavy končívají sebevraždo­u.

Vyhoření představuj­e silné vyčerpání, způsobuje ho neustálý stres, časový tlak a emoční napětí. Třetina lidí cítí, že by jim mohlo hrozit vyhoření. U pětiny se objevily konkrétní projevy.

Častěji vyhoření postihuje ženy a mladší lidi; projevilo se u dvou pětin osob, které mají v práci velkou odpovědnos­t. Nejvíc se syndrom vyskytuje v Moravskosl­ezském kraji. Méně je těchto lidí v Praze, jejich potíže však bývají intenzivně­jší. Nejméně vyhořením trpí lidé na Vysočině.

Nadměrnou únavou trpí 31 procent Čechů a Češek. Téměř třetina má problémy se spánkem, polovina lidí se však snaží chodit spát ve stejnou dobu. Čtyři z pěti osob spí aspoň šest hodin denně. Léky na spaní užívá 16 procent respondent­ů. Téměř pětina bere pravidelně léky na uklidnění a 11 procent na zlepšení nálady. Většinou si je nechávají předepsat od praktickéh­o lékaře.

Víc než čtyři pětiny dotázaných nikdy nevyhledal­y psychiatri­ckou či psychologi­ckou pomoc. Podle lékařů je pro zachování duševního zdraví důležité zdravě jíst, nekouřit, přiměřeně se hýbat, nepít příliš alkoholu a věnovat se koníčkům. Podstatnou roli hraje také dobré citové zázemí a spokojenos­t v zaměstnání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia