Dnes Prague Edition

Historie versus nepřátelst­ví jedné éry. Co je víc?

Z historické­ho hlediska je to běžný fotbalový zápas, z toho sportovníh­o se však česká liga může v sobotu těšit na to nejlepší, co může nabídnout.

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Potkávají se už od roku 1896 – i proto fotbalisté Sparty o zápasech se Slavií tvrdí, že jsou pro ně tím nejlákavěj­ším z ligy.

Jenže bída Slavie v posledních letech sebrala slavným derby důležitý rozměr: boj o titul. Jde v nich „jen“o prestiž, převahu ve fanouškovs­kých hecovačkác­h a symbolický klíč od Prahy.

Jaký je oproti tomu vlastně význam střetů Sparty s Plzní? Svým nábojem derby momentálně převyšuje: právě v těchto zápasech jde o trofeje, slávu i velké peníze.

„Když se hráčů zeptáte před soutěží, každý vám řekne, že je pro ně utkání se Slavií víc. Derby už je ale za námi a před námi poslední možnost porvat se o titul, takže by vám teď to samé asi neřekli,“uvedl Zdeněk Ščasný, trenér Sparty.

Ano, srovnávat tyhle zápasy historicky je nesmysl. Když narazí Sparta na Plzeň, hodně záleží na okolnostec­h. Pokud by jeden z týmů dr- žel čtyři kola před koncem větší náskok, než je současná tříbodová výhoda Plzně, asi by atraktivit­a upadala. To, že se jedná o „titulový“souboj, jeho význam zásadně zvedá. „Je to velké ligové finále,“souhlasil plzeňský šéf Tomáš Paclík.

„Plzeň je v posledních letech náš přímý a nejvýrazně­jší konkurent v boji o titul. Oba týmy vědí, že když porazí ten druhý, může je to přiblížit titulu. I proto jsou zápasy proti Plzni tak sledované,“říká Bořek Dočkal, záložník Sparty, který vyrostl ve Slavii. „Rivalita s Plzní je hodně aktuální, ale historii nevymažete.“

Je nutné rozlišovat tradiční lokální rivalitu, která u některých klubů začala už v 19. století (Sparta – Slavia), a tu novou mezi dvěma znepřátele­nými celky v jisté fotbalové éře, což je právě případ Sparty s Plzní.

Oba tyhle vztahy mají trochu jiné zákonitost­i. Stejně to funguje i v za- hraničí. Tak třeba Anglie. Byly doby, kdy Arsenal zápolil o tituly s Manchester­em United a oba tábory se vyloženě nesnášely, což se nedá říct o dnešku, kdy je mezi těmito soupeři vše relativně v klidu. Zato když narazí Arsenal na londýnskéh­o souseda Tottenham, přituhuje za všech okolností. I kdyby hrály oba kluby na opačných koncích tabulky, bude to pro ně pořád největší zápas, který je může potkat.

Vždyť fanoušci Arsenalu slaví St. Totteringh­am’s Day, tedy den, kdy už je jasné, že jejich klub v dané sezoně skončí výš než Tottenham.

Situaci by však na chvíli změnil střet s dalším londýnským celkem Chelsea – tedy pokud by šlo, tak jako v případě Sparty s Plzní, o titul chvíli před koncem soutěže.

Stejně tak se až posvátné úctě dostává derby zápasům v Itálii. Pokud se utkají dva celky z jednoho města, je kolem toho živo. Tyhle duely přebíjel v minulosti jen souboj sběratelů trofejí Juventus Turín – AC Milán. Jenže teď je milánský gigant v útlumu, až desátý v lize, což takovému utkání ubírá na kráse.

Podobné případy najdete i na reprezenta­ční úrovni: Anglie se utkala se Skotskem už v roce 1872, nejstarší světový duel má velké grády. Jenže dnes je Skotsko výrazně slabší a místo hlavních rivalů Anglie zabralo Německo s Argentinou. Přes ně totiž často vede cesta k trofejím. Tak jako pro Spartu přes Plzeň. Bude z toho jen „epizoda“, nebo trvalý stav?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia