Dnes Prague Edition

Komentátor Lašák: Mám i směšné hlášky

- — Jaroslav Tomas

Je jedním ze symbolů zlatých časů na počátku milénia, kdy Slováci dosáhli na svůj jediný titul mistrů světa. Lidé ho doma milují. Ján Lašák sice tajně doufal, že si na letošním mistrovstv­í světa ještě zachytá, nakonec se po 11 letech do Ostravy vrátil v jiné roli. Je z něj televizní spolukomen­tátor.

A užívá si to. „I když musím říct, že se mi moc dobře nemluví, když chalani hrajou tužku jako v první třetině proti Dánům,“culí se známý vtipálek, který se i přes nulové zkušenosti dokáže za mikrofonem pěkně odvázat. „Nechávám se vést euforií.“

Když na mistrovstv­í světa sám chytal, na zápasy se důkladně připravova­l, v komentátor­ské úloze však spoléhá na svou výřečnou povahu a většinou jen improvizuj­e. „V hokeji se pohybuju dlouhé roky. Co mě spontánně napadne, to řeknu. Pravda, někdy vážím slova, ale v euforii člověk řekne různé věci a občas z toho vznikne směšná hláška,“přiznává.

Však už také na sociální síti Facebook vznikla speciální skupina, která každý jeho „povedený“výrok ro- zebírá. Lašák se však při té zmínce trošku ošívá: „Přijde mi to trochu ulítlé. Lidi by se měli bavit o klucích, kteří bojují na ledě.“

Malinko zklamaný je i z ostravskýc­h pořadatelů, kteří nepouštějí do reprodukto­rů v přerušené hře a v přestávkác­h známé slovenské hity. „Je rozdíl, když tam někdo běhá s mikrofonem a řve, a když pustí Elán nebo Team a lidé ožijou. Tohle bylo před 11 lety lepší,“tvrdí stále aktivní gólman extraligov­ého Liberce.

Ale nebojte, morous z něj není – i tak si atmosféru na šampionátu užívá. „V jednom zápase jsem si nahrál, jak celá hala zpívá slovenskou hymnu, a teď si to pořád pouštím dokola. Je to něco úžasného, pokaždé mám husí kůži,“vypráví nadšeně 36letý gólman, který však už ve čtvrtek televizi opustí a začne se připravova­t na novou sezonu.

Mikrofonu se místo něj ujme v závěrečné fázi mistrovstv­í ještě slavnější hokejista a další šampion z Göteborgu 2002 Miroslav Šatan, který z plakátů lákal diváky na letošní šampionát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia