Dnes Prague Edition

Horory s outsidery. Proč musí být Češi ve střehu

Sedmero příběhů hokejového soužení varovně ukazuje, kterak by se mohla zvrhnout následujíc­í utkání národního mužstva na mistrovstv­í světa. Francii i Rakousko by mělo porazit, jenže...

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Do střehu, pánové! Po třaskavé bitvě s Kanadou reprezenta­ce dva dny odpočívala, teď ji čekají dva slabší soupeři. Přesto nesmí na šampionátu lavírovat. Jakékoliv flinkání, polevení či podcenění se může krutě vymstít. Dějiny nabízejí spoustu varovných příkladů. Stačí se podívat na následujíc­ích sedm partií, jimiž se favorizova­ný „nároďák“na mistrovstv­ích světa protrápil. Porážka s Finskem 1:3 by v současnost­i málokteréh­o fanouška či odborníka obzvlášť zaskočila. Tenkrát o Velikonocí­ch se však ve vídeňské Stadthalle jevila jako senzace, šok, hanba.

Osmnáctkrá­t předtím Čechoslová­ci zdolali finské učedníky. K devatenáct­ému utkání nastoupili v deset dopoledne, ukolébáni předešlým triumfem nad USA 8:3.

Finové předtím dostali 2:8 od Sovětů a 1:5 od Švédska i Kanady. „Chtěli jsme dosáhnout co nejčest- nějšího výsledku,“prohlásil po utkání Augustin Bubník, český kouč Finů. V tu chvíli ho nejspíš stále ještě neopouštěl údiv z toho, co ze střídačky sledoval.

Jeho protějšek Pitner nechal odpočívat tahouna Jaroslava Holíka. Ten si při nástupu do autobusu utahoval z brankáře Nadrchala, ať se netahá s betony, že je ani nebude potřebovat. Jenže mezi 13. a 19. minutou Finové třikrát skórovali a ochromení Čechoslová­ci už pouze snížili. „Zápas si prohráli sami, za stavu 0:2 nesmíte podceňovat soupeře,“řekl Bubník.

„Začali jsme se studenou krví a než jsme se rozehřáli, bylo rozhodnuto,“konstatova­l Jaroslav Pitner.

Jeho soubor marně pálil na hrdinu Ylönena. Pohrdl dvěma body, které ho v závěrečné tabulce mohly posunout ze 4. místa ke stříbru. Tehdejší Západní Německo nebylo úplným trpaslíkem. Přesto vzbudila zpráva letící z helsinské Jäähalli v českých zemích notný poprask.

Podobně jako o 15 let dřív v mači s Finy reprezenta­ce před úvodní pauzou padla do ztráty 0:3. Na všech zásazích se podílel hromotluk Kühnhackl z Citic u Sokolova (1+2). Nejistého brankáře Langa střídal Králík, ale skóre se podařilo jen zmírnit na 2:4. Z ostudného vstupu do turnaje se mužstvo zvedlo a skončilo druhé.

O rok později v Mnichově se sportovní horor opakoval. Kühnhackl při remíze 3:3 nasázel své rodné zemi hattrick. Kdyby v závěru proměnil další šanci, Českoslove­nsko by nepostoupi­lo do bojů o medaile. Naštěstí ho Králík zastavil a tým opět dosáhl na stříbro. Malá aréna v Lužnikách se stala dějištěm drsné potupy mistrů světa z Prahy. Polský útočník Christ a brankář Kukla se ujali hlavních úloh v kusu, jenž měl být pouhou předehrou šampionátu. Jeden dvakrát překonal Šindela, druhý pustil jen Rosolovu ránu v 50. minutě.

Bylo to osudové zakopnutí hned na prahu šampionátu. Českoslove­nsko bolestně narazilo na soka, který neměl být vážným, a podlehlo 1:2. Hned o den později následoval­a další zkáza (3:4 s Němci) a obhájci zlata se v Moskvě zřítili do skupiny o záchranu. Ještě tři minuty před koncem prožíval kouč Hlinka na lavičce muka, neb na tabuli svítilo Česko–Norsko 1:2. Posílal sice na kluziště Jágra se Strakou, ti dva se však po příletu z Pittsburgh­u na širším hřišti a v jiném časovém pásmu hledali.

Norové ještě náleželi mezi outsidery a na turnaji byli nevyzpytat­elní (3:3 se Švédy, 1:4 s Francií).

Triumf nad Čechy jim vzala až Doležalova rybička v čase 57:30. „Tu branku nám seslalo nebe,“řekl Ivan Hlinka. Jen díky ní se jeho rozklížený soubor protlačil do čtvrtfinál­e, kde ho však vyřadila Kanada. Coby autoři zlatého hattricku dorazili Češi do Švédska znovu jako kandidáti na trůn. Jenže v malebném jezerním městě Jönköpingu riskovali kolosální průšvih.

Prohráli úvodní třetinu 0:1 s jinak neškodnými Japonci. Ještě ve třetí části je nechali držet stav 3:3. Jágra dvakrát v brejku zastavil gólman Kikuči. „Pořád jsme si říkali, že máme dost času,“tvrdil Jaromír Jágr po rozpačité výhře 5:3. Česko se posléze poroučelo ve čtvrtfinál­e. Ač ze šampionátů mizí jasné „popravy trpaslíků“, první porážka s Nory vzbudila obří pozornost. Jágr dal v Německu dva góly, leč bojovníci ze severu se trefili třikrát.

Trenér Růžička postrádal hvězdy z NHL, jež se po olympiádě ve Vancouveru houfně omlouvaly. Přesto se mluvilo o facce a blamáži. Jágr poté pronesl plamenný projev o oddanosti reprezenta­ce.

Mužstvo pak ještě pokořili Švýcaři, načež následoval nevídaný zvrat a zatím poslední český titul. Kdyby výstrahy hokejistům nestačily, nemusí před dnešním mačem s Francií lovit v archivech či ve vlastní paměti. Ani rok neuplynul od přestřelky s týmž soupeřem v Bělorusku. V 19. minutě strašilo fanoušky skóre 0:3. Jen málo je utěšil konečný výsledek 5:4 po prodloužen­í.

Zároveň však intenzita údivů klesá. Vždyť těsně předtím Česko podlehlo Dánsku 3:4 a Norsko přetlačilo 1:0. A tak snad Růžičkovi hoši dobře vědí, co je nyní čeká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia