Dnes Prague Edition

Obchody na rodiče nastraží nové plyšáky

-

Všudypříto­mných šmoulů, postaviček z Doby ledové nebo Angry Birds se zákazníci supermarke­tů hned tak nezbaví. Děti je totiž milují a kampaně postavené na tom, že u rodičů škemrají o plyšáky, obchodníků­m fungují.

MF DNES má k dispozici studii, která předpovídá, o jaké figurky budou děti žadonit příště. Poně- kud překvapivě to mohou být i postavičky v dost „pokročilém věku“: Tom a Jerry, Garfield a včelka Mája.

Maloobchod­ní řetězce se přes ně budou dál dostávat do peněženek jejich rodičů. Skrze samolepky, sběratelsk­é kartičky nebo odměny ve formě plyšáků či povlečení.

Zmíněné motivy a postavičky za- bodovaly v průzkumu provedeném loni firmou TCC Global na skupině 404 českých matek a dětí. A od tohoto průzkumu už vede vcelku přímá cesta k nálepkám na věrnostní kartičky rozdávané u pokladen českých obchodů. TCC Global totiž pro klienty z řad řetězců podobné akce „na klíč“připravuje.

Povědomí či oblíbenost o daném motivu bývají při výběru klíčové. V minulosti takto „přiměla“děti soutěžit o ceny s jejich oblíbenými postavička­mi v české Bille, Albertu nebo drogeriích Rossman.

Věrnostní programy pro spotřebite­le jsou poslední dobou všudypříto­mné. Podle komerčního ředitele výzkumné společnost­i Nielsen Karla Týry jsou tyto akce jedním ze tří hlavních prostředků, kterými se nyní firmy působící na českém trhu snaží prosadit. Kromě toho sází i na slevové akce a vlastní privátní značky. „Většina marketingo­vých akcí se totiž snaží do obchodů přivést rodiny, které jsou nejatrakti­vnějšími zákazníky,“dodává Karel Týra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia