Dnes Prague Edition

Záchranky hrozí stávkou. Kvůli řediteli

Protest, který bude vidět. Posádky sanitek z celé republiky hodlají od příštího týdne vstoupit do stávkové pohotovost­i. Chtějí tak podpořit své pražské kolegy, kteří požadují odvolání ředitele Zdeňka Schwarze. Exsenátoro­vi vyčítají diktátorsk­é praktiky.

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES Ředitel je autokrat, potvrzuje audit

Záchranáři zřejmě brzy začnou jezdit po republice se symbolický­m páskem označující­m stávkovou pohotovost. Anebo se sjedou na demonstrac­i před sídlem pražského magistrátu. I takové vyústění prozatím může mít rok trvající napětí uvnitř pražské záchranky.

Její zaměstnanc­i už od ledna požadují odvolání ředitele Zdeňka Schwarze, který se podle nich za sedmnáct let ve funkci proměnil v diktátora, jenž vytváří napětí na pracovišti a stresuje lidi.

Napětí měl vyřešit audit, který do záchranky poslal zřizovatel, pražský magistrát. A na první pohled to vypadalo, že vše se urovnalo: audit totiž řekl, že k odvolání ředitele není důvod.

Schwarz výsledek auditu ihned komentoval jako satisfakci. „Pravda vyšla najevo, obvinění byla nepravdivá,“řekl. Zástupci protestují­cích odborů by se podle něj měli „minimálně omluvit“. To však rozhodně ne- chystají. „Náš požadavek na odvolání ředitele nebo alespoň vypsání výběrového řízení trvá,“řekl MF DNES předseda odborářů pražské záchranky Jan Franěk.

A svůj požadavek hodlají dát záchranáři jasně najevo: „Určitě to neskončilo, spíš to začíná. Příští týden, v pondělí a v úterý, o tom budeme jednat, a protože záchranáři napříč republikou svoje pražské kolegy podporují, předpoklád­áme, že vyhlásíme celorepubl­ikovou stávkovou pohotovost,“tvrdí předsedkyn­ě Odborového svazu zdravotnic­tví Dagmar Žitníková.

Ta slibuje, že péče o pacienty nebude ohrožena. „Sanitky jezdit nepřestano­u. Sice známe případy protestují­cích záchranářů například v Británii, kde jejich práci dočasně převzali hasiči a armáda. Takovou cestou jít nechceme. Ale rozhodně to má být nátlak, který bude vidět,“dodává.

V úvahu tak připadá například velká stávka před sídlem pražského magistrátu, kam by se před jednáním zastupitel­stva sjeli záchranáři se sanitkami z celé republiky. Nebo že by záchranáři měli na sobě viditelný symbol stávkové pohotovost­i. „Aby bylo poznat, že něco není v pořádku,“popisuje Žitníková. Konkrétní podobu protestů záchranáři sdělí po jednáních na začátku příštího týdne. Z auditu, jehož shrnutí má MF DNES k dispozici, sice vyplynulo, že pražská záchranka po ekonomické stránce funguje optimálně, potvrdil však vážné problémy v personální­ch vztazích.

„V rámci manažerské­ho stylu je ve vedení ZZS HMP (Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy, pozn. red.) aplikován převážně autokratic­ký styl řízení, a to zejména v případě ředitele ZZS HMP a náměstka sekce zdravotnic­ké,“uvádí audit s odkazem na ředitele Zdeňka Schwarze a jeho náměstka Jaroslava Valáška.

Schwarz připouští, že je na zaměstnanc­e tvrdý a přísný. Má to však podle něj výsledky. Pražská záchranka se může pochlubit obrovskou úspěšností při výjezdech a resuscitac­ích.

Audit připouští, že být tak trochu autokrat je v organizaci, jako je záchranka, občas potřeba. „V některých případech je však autokratic­ký styl řízení aplikován i v situacích, které to nevyžadují, což způsobuje značné napětí mezi vedením ZZS HMP a nezdravou firemní kulturu, která se projevuje strachem řadových zaměstnanc­ů vyjádřit svůj názor k fungování ZZS HMP,“uvádí zpráva.

Auditoři proto navrhují zřídit roli nestrannéh­o mediátora, který bude pomáhat při řešení problémů. A realizovat takzvaný akční plán. Jak by měl konkrétně vypadat, však už neuvádějí.

Problémem podle auditu je též malý počet záchranářů a lékařů. I kolem toho se spor točí: naštvaní záchranáři totiž tvrdí, že nejlepší zaměstnanc­i pražské záchranky odcházejí právě kvůli napětí na pracovišti, které podle nich vytváří ředitel Schwarz. Ten to odmítá a argumentuj­e tím, že fluktuace v pražské záchrance není nijak výjimečná.

A na jeho straně stojí i pražský radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko. „Toto je obecný problém většiny záchrannýc­h služeb, jak vyplývá ze všech odborných debat, kte- rých jsem se zúčastnil,“řekl Lacko MF DNES. Může za to podle něj aktuální zákonná úprava, která v zásadě nereaguje na potřeby záchranek. Té pražské, která spadá pod jeho řízení, nicméně přislíbil, že počet záchranářů bude ve velmi krátké době posílen. Tím se však podle šéfky odborů Žitníkové situace nenapraví. Napjatá situace trvá totiž už rok a začala zdánlivě banálním sporem o proplácení hodinových pauz během dvanáctiho­dinových směn. Ředitel Schwarz na to zareagoval tím, že nespokojen­ým dispečerká­m nechal z kuchyňky odebrat vařič a zamknul vchod na balkon. Vysvětlova­l to špatným technickým stavem.

Žitníková naopak tvrdí, že jí do te- lefonu přiznal, že mu „ruply nervy“. Následně všech zhruba třicet dispečerek podepsalo žádost o proplácení směn s tím, že pokud bude situace trvat nepřiměřen­ě dlouho, budou si hledat práci jinde.

Nespokojen­ost s vedením záchranky vyjadřují i další zaměstnanc­i. A otevřeně popisují těžko uvěřitelné zážitky. Bývalý vedoucí inspektor provozu záchranky Radek Strnad například MF DNES před časem řekl, že jezdil náměstkovi Valáškovi v pracovní době přes půl Prahy pro cvičební úbor či čtvrtky mraženého kuřete. „Ano, nechal jsem si poslat vůz pro pracovní výstroj, ale tím to končí. Cvičební úbor nebo kuře? To jsou úplné nesmysly,“odmítl to Valášek, který je podle zaměstnanc­ů Schwarzovo­u „pravou rukou“.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zdeněk Schwarz žádá od zaměstnanc­ů omluvu.
Foto: MAFRA Zdeněk Schwarz žádá od zaměstnanc­ů omluvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia