Dnes Prague Edition

V ochraně soukromí Češi zaostali

Zdravotnic­tví potřebuje citlivá statistick­á data. Ale lidé by s jejich poskytován­ím neměli souhlasit automatick­y, říká Josef Prokeš z úřadu pro ochranu údajů k návrhu na vznik nových zdravotnic­kých databází.

- Lenka Petrášová redaktorka MF DNES Jak vaše instituce, která chrání soukromí, hodnotí plán zřídit čtrnáct nových databází s citlivými zdravotnic­kými údaji? Žen se však dosud nikdo neptal, proč chtějí jít na potrat. I to se má podle tohoto návrhu nově zavé

Zrušení. To je podle Úřadu pro ochranu osobních údajů nejlepší způsob, jak naložit s chystanou novelou zákona o zdravotníc­h službách, která zavádí čtrnáct databází pacientů s výsostně soukromými daty. MF DNES o ní informoval­a v tomto týdnu. Databáze mají podchytit třeba i natolik soukromé informace, jako je důvod, proč se žena rozhodla jít na potrat.

„O těchto věcech by se mělo s lidmi nejdřív diskutovat, a to nikdo za čtyři roky neudělal. Ani s námi to nikdo nekonzulto­val,“říká Josef Prokeš, ředitel legislativ­ního odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů. Zdravotní registry tak, jak jsou navrhovány, zdvojují systém, který už tady je. Mnoho dat se již dnes shromažďuj­e, například v onkologick­ém registru, a není nutné tvořit další databáze. Jistě, platí, že s jídlem roste chuť. A ministerst­vo zdravotnic­tví zjevně jede ve vyšlapanýc­h kolejích, a to už od počátku devadesátý­ch let. Někteří lidé jsou pravděpodo­bně zvyklí pracovat dokonce ještě ve stylu let sedmdesátý­ch. Ochota údaje poskytovat je do značné míry dána i tím, že zejména starší generace Čechů nejsou tolik obeznámeny s riziky technologi­í. Mladí už si je většinou uvědomují více. Zákon jasně definuje několik věcí, které jsou citlivé. A jsou to právě údaje o zdraví nebo o národnosti, náboženské­m vyznání, příslušnos­ti k odborům či třeba politické příslušnos­ti. I tady platí, že stát by měl získat váš souhlas, že může tyto citlivé údaje, a ve zdravotnic­tví zejména, shromažďov­at a získávat. Není to tedy tak, že by s tím lidé měli souhlasit automatick­y. Jedna část společnost­i chce, abychom měli statistick­á data. Nechci k tomu být ihned odmítavý. Je to třeba. Vedle toho však chci mít řádné vyhodnocen­í těchto dat. Jenže u nás ministerst­vo setrvalo u jakéhosi paternalis­tického systému, kdy pacient musí strpět zpracování svých dat. To je však omyl. Navíc: Obávám se, že ten návrh nebyl ani konzultová­n s lékaři. Ne všechna data je nutné shromažďov­at a udržovat. Zvlášť když nevíme, co je účelem jejich shromažďov­ání. To nám bohužel doposud nikdo neřekl. Zákon, který ministerst­vo připravilo, by měl jasně říci, k čemu data slouží a k jakým účelům budou zpracovává­na. A to tam tedy bohužel nevidím. To tam není ani naznačeno. Každá informace má svou hodnotu. A ty o zdraví speciálně. Rizika, která plynou z toho, že tyto údaje budou uchovávány po desítky let, jsou velká. A mně vadí, že to vlastně nikomu nevadí. No, buďme rádi, že jsme v České republice. Nesetkávám se s tím. Tedy zatím. Ale nepochybuj­i, že se to někdy stává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia