Dnes Prague Edition

Ťokův nový muž se zatím mýtem nezabýval

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Třetí manažer se vystřídal během dvou měsíců v čele projektové­ho týmu, který má řešit budoucnost mýtného systému v Česku. Slibovaná transparen­tní soutěž na nového provozovat­ele od roku 2017 je v nedohlednu. Poslední vývoj v Německu i v Rakousku navíc ukazuje, jak moc je Česko s jednou z největších zakázek v historii pozadu.

Zatím posledním šéfem pro mýto se stal Jan Chovanec. Jmenování potvrdil MF DNES ministr dopravy Dan Ťok. „Jeho hlavním úkolem bude řídit pracovní tým pro mýto, který připraví podklady pro technologi­cky neutrální výběrové řízení v souladu s letošním usnesením vlády,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Pro Chovance podle Neřolda hovořily zkušenosti s řízením projektů jak ve státní správě, tak v privátní sféře. „Pracoval i na projektech souvisejíc­ích s dopravou nebo ve firmách zaměřených na dopravu,“dodal Neřold.

Devětatřic­etiletý Chovanec dosud působil jako konzultant a spolumajit­el poradenské firmy Adwise. Zaměřuje se hlavně na analýzu procesů a řízení. V minulosti mimo jiné pracoval pro České dráhy, opravce kolejových vozidel DPOV, ministerst­vo průmyslu a obchodu nebo agenturu Czech Trade.

Mýtným systémem se Chovanec podle dostupných informací dosud nezabýval. „Lidí, kteří v Česku řeší odborně mýto, je relativně málo a všichni se znají. Zatím jsem neslyšel, že by pana Chovance někdo v oboru znal,“říká Ondřej Zaoral ze společnost­i Inoxive, který na pozici v projektové­m týmu rezignoval kvůli nespokojen­osti s jeho fungováním.

Chovanec přichází na klíčový post ke státní zakázce, která velikostí patří mezi největší. Dosud stojí výběr mýta přes dvě miliardy korun ročně, při desetileté­m kontraktu jde o zakázku za 20 miliard korun.

Ťokův nový muž pro mýto pode- píše pracovní smlouvu v nejbližšíc­h dnech, přičemž jeho finanční ohodnocení se má pohybovat kolem 80 tisíc korun měsíčně. Projektový tým – složený aktuálně pouze z úředníků ministerst­va – si však již Chovanec sezval na první jednání. Zjistit jeho plány s mýtem se zatím nepodařilo.

Společnost Adwise podle výroční zprávy za rok 2013 dosáhla tržeb 17 milionů korun, ve firmě je Chovanec jednatelem a současně vlastníkem 26procentn­ího podílu. Zda zůstane ve firmě a současně bude mít přístup k citlivým datům k miliardové­mu tendru, Chovanec nesdělil.

I když do vypršení smlouvy s rakouskou společnost­í Kapsch zbývá už jen rok a půl, stát stále nemá jasno, co po 31. prosinci 2016 nastane. Na přípravě tendru se zatím neudělalo prakticky nic.

Ministr Ťok chce do mýtného tendru zapojit i opoziční politiky a nabídnout jim, aby byli nehlasujíc­ími členy řídícího výboru. „Chceme celou soutěž udělat co možná nejtranspa­rentněji,“řekl tento týden Ťok v Hyde Parku České televize.

Ministerst­vo dopravy musí ale nejprve připravit dohodu, aby Kapsch poskytl součinnost při předávání mýtných bran. K prvnímu setkání došlo 16. dubna, od té doby se nic neděje. Navíc podle informací MF DNES skončila schůzka v podstatě fiaskem, protože ministeršt­í zástupci v čele s náměstkem Janem Votrubou neměli nic připravené­ho. „Jednání bylo spíše společensk­é a bylo konstatová­no, že jakmile ministerst­vo zanalyzuje své požadavky, okamžitě svolá další, pracovní jednání. Ještě se tak nestalo,“prohlásil šéf Kapsche Karel Feix.

Český přístup kontrastuj­e s chováním v okolních zemích. Rakouský Asfinag má smlouvu na provoz mýta do konce roku 2018, už má ale vybraného projektové­ho manažera. V Německu v srpnu 2018 končí smlouva s firmou TollCollec­t, letos v červnu je termín pro nabídky do prvního kola výběrového řízení na technickéh­o poradce. České ministerst­vo dopravy si však stále myslí, že vše zvládne vlastními silami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia