Dnes Prague Edition

Botswana důsledně chrání slony – ale lidé hladoví

- Konec lovu

Třetina afrických slonů má domov v Botswaně, která loni v lednu zavedla zákaz jejich lovu. Bohužel ale k nespokojen­osti vesničanů, kteří na zákaz žehrají hned ze dvou důvodů. Sloni likvidují jejich pole, a vesnice navíc přišly o možnost prodávat loveckým společnost­em své kvóty na odstřel.

Minsozie Kasairaová patří k těm nespokojen­ým a při pohledu na své zničené kukuřičné pole na zákaz hořce žehrá. „Takhle to nevypadalo, když bylo možné slony lovit. Když jsem tu spoušť poprvé viděla, byla jsem zdrcená. Řekla jsem si: ‚To snědli sloni, život už není, co býval.‘ Sloni konzumují, co my vypěstujem­e. Ještě loni nás úroda našich polí uživila. Teď je zničená a my nevíme, co si počít,“řekla pětatřicet­iletá Minsozie, která je matkou sedmi dětí.

Nová pravidla týkající se slonů postihují mnoho vesnic, které jsou na okraji národního parku Chobe. Na safari do něj jezdí turisté z celého světa. Ministr životního prostředí Tshekedi Khama si pochvaluje rozvoj turistiky, protože turisté přijíždějí po celý rok a zaměstnají tak místní lidi celoročně. Na rozdíl od lovců, kteří přijížděli jenom v sezoně. Vláda zakázala lov téměř všech druhů zvěře jak lovcům, tak zahraniční­m návštěvník­ům, aby zastavila snižování počtu antilop a dalších druhů. Příčinou jejich úbytku bylo zužování jejich teritoria a nelegální lov. Ne všichni experti na ochranu přírody zákaz schvalují, podle některých může být i škodlivý.

„Povolený lov určitého počtu slonů může být zdrojem příjmů, které se dají využít na ochranu slonů. Na mnoha místech cestovní ruch moc nekvete, takže povolení odstřelu je pro vlády jedna z možností zajistit si příjmy. A mnohé to s úspěchem dělají, stejně jako to po několik let dělala také Botswana,“řekl Julian Blanc, který je odborníkem v rámci Úmluvy o mezinárodn­ím obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.

Celý svět se pohoršil, když v roce 2012, kdy Španělsko procházelo těžkou ekonomicko­u krizí, si král Juan Carlos odjel do Botswany střílet slony a svět obletěla jeho fotografie s puškou poblíž mrtvého zvířete.

Gerhard Swanepoe, který je spolumajit­elem agentury Pangolin Photo Safaris říká, že nechce obhajovat zabíjení slonů, ale že v oblasti Chobe je jich nyní mnoho. „V lovecké sezoně se stříleli staří samci, kteří už nebyli plodní. Botswana je co do ochrany přírody jednou z nejvýznamn­ějších zemí v Africe. Snaží se zachovat zvířatům teritorium a nechává je pohybovat se na takovém prostoru, jak byla zvyklá,“řekl.

Mike Chase je jedním ze zakladatel­ů organizace Sloni bez hranic. V Botswaně prý loni nebyl nelegálně uloven ani jeden slon. „Jsou to velmi inteligent­ní zvířata. Když je něco ruší v jednom prostoru, přesunou se tam, kde vědí, že budou v bezpečí. Mnoho slonů, kteří jsou nyní v Botswaně, jsou vlastně političtí uprchlíci, protože prchli před pronásledo­váním ze sousedních zemí,“tvrdí Chase. V letadle nad Botswanou strávil 100 hodin a spočítal, že tam žije asi 130 000 slonů. Na celou Afriku jich připadá 470 000 a pytláci jich ročně až 30 000 zabijí kvůli slonovině, po níž je, zejména v Číně, stále velká poptávka.

Khama je odhodlán v ochraně slonů pokračovat. „V této zemi budou sloni nacházet útočiště a my jim budeme pomáhat. Když to neuděláme my, pak kdo jiný?“řekl.

Amos Mabuku pracuje na úřadu ochrany přírody v Chobe a myslí si, že vláda nebere v potaz problémy, s nimiž se lidé potýkají v konkrétníc­h oblastech. „Lidé se začali chovat jinak, už ochranu nepodporuj­í. Dříve jsme jim říkali, aby slony chránili, protože z toho budou mít zisk. Nač by je chránili teď?“říká Mabuku. (AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia